SLM: nieuwe directeur

SLM14 juli 2016: tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhoudersvergadering van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij SLM van vorige week werd Robbi Lachmisingh aangesteld als nieuwe directeur.  Lachmisingh volgt Louis Voigt op, die om persoonlijke reden zou zijn opgestapt, en was eerder directeur in de periode 2000-2004.

Door René Hoeflaak

“Wij hebben gekozen voor iemand met ervaring, die bekend is met zowel de luchtvaart als de SLM”, zo lichtte minister van Transport Andojo Rusland de aanstelling toe in de De Ware Tijd.  De nieuwe directeur heeft maar een prioriteit: het bedrijf bevrijden van de rode cijfers

Routemap van SLM (bron: website SLM)
Routemap van SLM (bron: website SLM)

Winst maken

In een artikel in Dagblad Suriname van gisteren laat Lachmising er geen gras over groeien. ‘Het bedrijf zal opnieuw winst maken’.  De teruggekeerde directeur wijst daarbij op de door hem behaalde resultaten in zijn eerdere directeursperiode. ‘Toen ik overnam in 2000, is er een bescheiden winst behaald binnen een korte periode van ongeveer USD 150.000. In de daaropvolgende 3 jaren was het een totaal van 8 tot 9 miljoen’

Lachmising is voor een jaar aangesteld. Gezond maken van SLM is een van prioriteiten van het kabinet, aldus minister Rusland in het artikel.

Vertragingen

De devaluatie van de SRD ten opzichte van de US-dollar heeft een negatieve impact gehad op de inkomsten van de in 1955 opgerichte SLM. Maar de maatschappij  maakte vooral veel verliezen door onder meer het compenseren van Europese passagiers als gevolg van  frequente vertragingen en annuleringen op de vluchten naar Europa.  Mede ook omdat SLM beschikt over slechts een toestel op dit traject.  Voor de aankoop van een tweede vliegtuig  heeft Suriname geen geld aldus de minister deze week.

Wellicht daarom onderzoeken Suriname en SLM de mogelijkheid tot het aangaan van een  joint venture met andere luchtvaartmaatschappijen. Volgens Dagblad De West worden hierover al gesprekken gevoerd met twee Europese luchtvaartmaatschappijen.  Die samenwerking zou Suriname en SLM  lucht bieden om regionaal uit te breiden met (extra) vluchten naar Haïti, New York en Noord-Brazilië uit te breiden.

One Comment

 • limoen

  Ik hoop van harte dat er meerdere maatschappijen Suriname zullen aandoen.
  Krijgt Suriname ook meer bekendheid door toerisme, en wie weet
  zullen de prijzen gaan dalen en moet KLM dat ook gaan doen.
  Maar bovenal hoop ik dat SLM weer een gezonde maatschappij wordt waar iedere
  Surinamer mee wil vliegen. Brengt ook geld in het laatje. Succes SLM.

Leave a Reply