Jeaffrey Jong Tjien Fa, eigenaar van Akira Overwater Resort Bigi Pan: ”ik wil mooie dingen neerzetten”

Akira Overwater Resort Bigi Pan  is een luxe en nieuw resort in het zeldzaam mooie natuur- en vogelgebied  Bigi Pan. Het resort is volledig op het water gebouwd en bestaat uit 17 vrijstaande lodges die via houten looppaden met elkaar zijn verbonden. Vanuit de lucht gezien heeft het resort de vorm van een “tilapia”, een veel voorkomende vissoort in Bigi Pan. Het resort werd eind 2019  geopend, enkele maanden voor de corona uitbraak. Groenroodwit sprak met eigenaar en ondernemer Jeaffrey Jong Tjien Fa. Hij is ook eigenaar van Anaula Nature Resort, gevestigd in het Boven Surinamegebied.

 

Akira Overwater Resort
Akira Overwater Resort (foto: Jeaffrey Jeaffrey Jong Tjien Fa)

Door René Hoeflaak

 Akira Overwater resort is enige maanden dicht geweest door de coronacrisis maar sinds kort weer geopend. Jeaffrey: ‘’We hebben de tijd benut om een 12 meter hoge vogel- en uitkijktoren  te bouwen en de capaciteit van onze regenwater opvang- en opslag te vergroten. Tevens hebben wij de puntjes op de I kunnen zetten wat betreft de afbouw van het resort. Want als je gasten hebt, kan je niet bouwen in verband met de overlast. Het eindresultaat mag er best wel wezen,  al zeg ik het zelf.  De locals die tot nu toe Akira hebben bezocht  zijn allemaal verbluft en verbaasd . Mensen geloven niet dat ook dit Suriname is

Akira Overwater Resort (foto: Jeaffrey Jeaffrey Jong Tjien Fa)
Akira Overwater Resort (foto: FB pagina Akira Overwater Resort)

 

De basis voor Akira Overwater Resort werd gelegd in 2009. In dat jaar kocht Jeaffrey het zogenaamde Rose gebouw van dhr Surindre Mungra in Bigi Pan. ‘’Eigenlijk kocht ik het ongezien; ik was zelfs nog nooit naar Bigi Pan geweest. Pas  na de koop ben ik gaan kijken. Vervolgens ben ik een plan voor een resort gaan uitwerken”  Door vervelende omstandigheden konden wij toen  geen uitvoering geven aan het plan . ‘’In 2017 vroeg de districtscommissaris van Nickerie of ik nog plannen had met het pand. Er stonden toen nog alleen maar pilaren over. Die vraag van de DC was voor mij aanleiding om het plan na 9 jaar alsnog uit te voeren. In 2018 zijn we met de bouw begonnen”.

Milieubewust en comfortabel toerisme

Alle 17 lodges in het Akira Overwater Resort zijn vrijstaand en met houten looppaden aan elkaar verbonden. Daarnaast beschikken alle lodges over een eigen douche en toilet en is er sinds kort dus een uitkijktoren om de kleurrijke vogels vanaf 12 meter hoogte te bekijken. Het resort heeft de vorm van een ‘tilapia’ vis. Het plan is om in de mond van de vis een zwembad aan te leggen. Een milieuvriendelijk zwembad volledig in water gebouwd zal voor Suriname uniek zijn en voor veel verbazing zorgen.

 

Volgens Jeaffrey onderscheidt Akira Overwater Resort zich van de andere resorts, in het verblijf met milieubewust comfort. Net als Anaula Nature resort is ook Akira dan ook een ‘groen’ resort. ‘Voor de toiletten gebruiken we septic tanks, met een meerkamerig  zuiveringssysteem waarbij de ontlasting niet in de natuur verdwijnt.  Elk huis is voorzien van een eigen sceptic tank.


Anaula Nature Resort was het eerste resort met zonnepanelen en ook in het Akira Overwater Resort is er 1x 24 uur stroom beschikbaar door middel van  zonne-energie. Daarnaast hebben we een opslagcapaciteit van 250.000 liter zoet water voor milieuvriendelijk douchen. De volgende stap is het zuiveren van het gebruikte bad- en spoelwater voor gebruik als toiletwater’

 

Anaula Nature Resort
Anaula Nature Resort, februari 2011 (foto: Rene Hoeflaak )

 

.

Anaula Nature Resort

In 2007 opende Jeaffrey zijn eerste resort, Anaula Nature Resort , gevestigd op een eiland in de Suriname rivier, zo´n 180 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Zowel Anaula Nature Resort als Akira Overwater Resort liet Jeaffrey inzegenen. ”Het Anaula Resort is destijds ingezegend door de bekende dominee Polanen. Hij was onze eerste gast op Anaula,  We zijn christelijk en geloven dat de inzegeningen ons steeds hebben behoed  voor onheil. Er is in al die jaren nog nooit een ongeluk gebeurd op Anaula. Het resort is overigens nu gesloten. We zijn bezig met een totale upgrade. Ieder jaar worden de resorts dan ook door Rooms-Katholieke paters ingezegend .Ook Akira is inmiddels als ingezegend door monseigneur Choennie en de paters Woei en Franciscus” .

 

Jeaffrey Jong Tjien Fa
Jeaffrey Jong Tjien Fa (foto: Facebook’

Optimisme over toerisme in Suriname

Jeaffrey is optimistisch over de toekomst van het toerisme in Suriname. Mede door de recente olievondsten en de daarmee gepaard gaande komst van expats en de komende rechtstreekse vliegverbindingen met o.m.  Verenigde Staten zal de vraag naar accommodaties toenemen, zo is zijn verwachting. Toch vreest hij geen massatoerisme. ‘want ecotoerisme leent zich niet voor massatoerisme´´

Toch ziet hij ook bedreigingen zoals de mijnbouw, goudwinning en de illegale houtkap. Over de kleurrijke vogels in Bigi Pan zelf is hij vooral bezorgd door de toenemende stroperij. “er wordt geschoten op de vogels. Ik zou graag een controlepost willen bouwen en daar zelfs in willen investeren, maar de daadwerkelijke bescherming moet uiteindelijk van de overheid komen. De overheid moet zich realiseren dat als je Bigi Pan goed beschermt, het hele district daarvan mee profiteert’’

 

Bigi Pan
Bigi Pan, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Mooie plekken in Suriname

Alhoewel Akira Overwater Resort nog maar net geopend is, is Jeaffrey al bezig met een volgend  toeristisch project, een luxe resort op het terrein van het RK  bisdom in het district Saramacca , langs de Saramacca rivier.  Daarnaast zijn  er concrete plannen om ook een resort op te zetten in het district Nickerie.  Ik denk nooit  in termen van concurrentie. In Suriname is het aanbod immers van kwalitatieve resorts nog veels te klein. Aanbod creëert  vraag, dus hoe meer goede plekken in Suriname, hoe meer Suriname in belangstelling komt van de internationale toerist.  Mijn drijfveer is om mooie dingen neer te zetten in Suriname met plekken waar Suriname trots op kan zijn” .

Akira Overwater Resort

NB: lees hier het artikel op Groenroodwit over Anaula Nature Resort uit 2013. En lees hier meer interviews op Groenroodwit.

Interesse in een reis naar Suriname? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.