Anaula Nature Resort

17/2/2013: Op vijf uur reizen van Paramaribo ligt Anaula, aan de Boven Suriname Rivier. Anaula is een binnnlandse bestemming die relatief eenvoudig over land is te bereiken. Twee uur met de bus van Paramaribo naar Brownsberg, vervolgens twee uur naar Atjoni. Vanaf Atjoni is het nog een uurtje varen in een korjaal naar Anaula.  Dat is aanzienlijk sneller dan een aantal jaar geleden geleden. Want net als vele andere wegen in Suriname, hebben “de Chinezen”  ook de weg van Paramaribo naar Brownsberg geasfalteerd.

Door René Hoeflaak

Voor wie van kuilen en hobbels houdt, is de 95 kilometer lange weg van Brownsberg naar Atjoni een aanrader :-) . Een verblijf op het Anaula Nature Resort is de reistijd zeker waard. Drie dagen kan je hier genieten van natuur, stilte, rust, eenvoud en gastvrijheid. Tijdens mijn verblijf in 2011 bezocht ik onder meer Marrondorpjes als Ladouani, baadde ik in stroomversnellingen en danste ik de  Seketi en Bandambi op het ritme van een muziekgezelschap uit een naburig dorp. De zestien lodges van het resort zijn gebouwd op een bosrijk eiland in de Boven Suriname Rivier, midden in het tropisch regenwoud van Suriname. Aan het zwembad bij de eetzaal/bar praat ik met Patricia en Michael. Op nog geen dertig meter afstand slingeren tientallen doodshoofd- en capucijneraapjes langs de bosrand van tak naar tak.

Anaula Nature Resort, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)
Anaula Nature Resort, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)

Zwembad is handwerk

Patricia is onder meer verantwoordelijk voor Marketing en boekingen. Michael voor het onderhoud. “Het bouwen van de lodges, de lounge, de eetzaal en het zwembad startte in 2007″, aldus Michael. Dat was niet eenvoudig. ”Het hout werd weliswaar terplekke gezaagd, maar veel materiaal moest per korjaal worden ingevaren. Zo was ook het uitgraven van het zwembad handwerk” Al met al duurde het bouwen van de lodges en het aanleggen van waterleiding drie jaar. “Begin 2010 waren we volledig klaar, alhoewel we vanaf 2007 al de eerste huisjes verhuurden” zo gaat Michael verder.

Geschikt voor de 50 plusser

Het resort is twee keer twee weken per jaar gesloten voor onderhoud, onder andere in juni. “Op dit moment hebben we twintig medewerkers in dienst, een deel uit Paramaribo en een deel uit omliggende dorpen”, zo vertelt Patricia, die eerder werkte voor Kabalebo Nature Resort. “Anaula onderscheidt zich met andere binnenlandse resorts in Suriname, door haar luxe en bereikbaarheid. Anaula is immers zowel over land als per vliegtuig te bereiken” Verder heeft Anaula vier uur per dag de beschikking over electriciteit en heeft iedere lodge een eigen douche en toilet “Uitermate geschikt voor de vijftig plusser”, merkt Patricia op.


Leave a Reply