Chinees asfalt in Suriname

17/2/2013: Voor wie de afgelopen jaren door Suriname reist, is het een begrip; De Chinese wegarbeider. Zowel de wegen richting Albina als die naar het zuiden worden “verlost” van de vele kuilen, putten en gaten en voorzien van een laag Chinees asfalt. De reistijden worden korter in Suriname. Met dank aan China. Maar daar blijft het niet bij. Het Surinaamse Dagblad De Ware Tijd publiceerde in maart 2011  een artikel waaruit blijkt dat China in 2011 de grootste financier is voor uitvoering van Surinaamse overheidprojecten. Het betreft hier vooral projecten van het Ministerie van Openbare Werken. Asfalt dus. En wellicht gaan de Chinezen ook aan de slag met de afwatering van het Surinaamse regenwater.

Door René Hoeflaak

Chinese invloed in Suriname zoals hier op de Kwattaeg in Paramaribo (foto: René Hoeflaak0
Chinese invloed in Suriname zoals hier op de Kwattaeg in Paramaribo (foto: René Hoeflaak0De liefde tussen Nederland en Suriname verkoelt. Die tussen Suriname en China bloeit. De Surinaamse regering heeft in 2010 al aangegeven ”andere richtingen uit te kijken als Nederland”. Het vizier is nu dus gericht op China. Dat is wederzijds. Als erkende asfalteerders laat China laat er geen gras over groeien, zo blijkt uit een aantal artikelen in de Surinaamse Media de laatste jaren.

Veldmatrassen

Rond de jaarwisseling van 2011 schonk China het Surinaamse leger voor vijfhonderdduizend dollar aan schoeisel, veldmatrassen en kleding.  China investeerd in 2011 in Suriname bijna 740 miljoen SRD (ongeveer 180 miljoen EURO), waarvan 240 miljoen als schenking. Dat is tien keer zoveel als in 2010. De investering vanuit Nederland bedraagt in 2011 226 miljoen, een halvering in vergelijking met 2010.

Surinaams Olympisch kampioen in 2058

Kortom, China en Suriname hebben elkaar gevonden. De Chinese invloed neemt toe in het straatbeeld van Suriname. De eerste groep van achttien Chinezen arriveerden in 1858 in Suriname. Hoe zal het in 2058 zijn? Een Surinaamse Olympische tafeltenniskampioen? Hoe dan ook, het is heerlijk eten en bovendien erg gezellig in Chinees restaurant Chi Min aan de Cornelis Jongbawstraat in Paramaribo. Daarnaast blijkt de toenemende Chinese invloed in het straatbeeld van Suriname ook leerzaam. Zo blijken goed scorende Nederlandse scrabblewoorden in China minder lang en dus minder punten op te leveren.  Zie ook www.dwtonline.com.Leave a Reply