President Santokhi kondigt de bouw van twee bruggen aan

De olievondst voor de kust van Suriname eind vorig jaar was mede aanleiding voor de buurlanden Guyana en Suriname om de aanleg van een brug over de Corantijnrivier opnieuw hoog op de agenda te plaatsen. De aanleg van de brug was de ‘hoogste prioriteit’ voor 2020.  Zie ook  het bericht op Groenroodwit op 23 december 2019.

Door René Hoeflaak

Tien maanden later en een regering verder, verzekerde de Surinaamse President Santokhi vrijdag tijdens een bezoek aan Wanica, dat niet alleen de brug over de Corantijnrivier nog deze regeerperiode zal worden aangelegd maar ook een brug over de Marowijnerivier.

Bezoek Surinaamse ministers aan Frankrijk en Nederland 

De brug over de Marowijnerivier zal Suriname verbinden met Frans-Guyana en staat op de agenda tijdens het bezoek van Frankrijk deze week van de ministers Armand Achaibersing van Financiën en Planning en Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken van International Business en Internationale Samenwerking, zo is te lezen in diverse Surinaamse media. Na het bezoek aan Frankrijk volgt overigens een bezoek aan Nederland voor gesprekken met de Nederlandse ministers Kaag en Hoekstra.

Suriname, Paramaribo, De Jules Wijdenboschbrug.
14 februari 2017: Suriname, Paramaribo, De Jules Wijdenboschbrug. De brug maakt deel uit van Oost-West verbinding en is vernoemd naar de voormalige President Jules Wijdenbosch en werd op 15 april 2000 geopend.(foto: René Hoeflaak).

 

We gaan het hele gebied ontsluiten en gaan de drie Guyana’s met goede onderhandeling tussen de regeringen van deze drie landen maken tot een gebied met vrij personen- en goederenverkeer”, aldus Santokhi in de ware Tijd. “We gaan grote dingen doen.”

Frans Guyana,, de beruchte en beroemde gevangenis in St. Laurent du Maroni
Frans Guyana,, de beruchte en beroemde gevangenis in St. Laurent du Maroni zal door de komst van de brug over de Marowijne rivier eenvoudiger te bereiken zijn (foto: René Hoeflaak)

Vlaggen aan de Corantijnrivier en Amerikaanse belangstelling

Op 10 oktober ontmoetten de Surinaamse ministers Nurmohamed  van Openbare Werken en zijn Guyanese ambtgenoot Juan Edghill elkaar  aan beide kanten van de Corantijnrivier en plaatsten ze vlaggen van beide landen op plekken waar de brug gebouwd zal worden.

Als vervolg op het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Pompeo aan Suriname in september, bezocht een Amerikaanse delegatie vorige week Suriname. De Amerikanen hebben belangstelling voor financiële ondersteuning bij uitvoering van grote projecten, de bancaire en de agrarische sector. Volgens diverse onbevestigde berichten in de Surinaamse media zou de Amerikaanse regering 20 miljoen US Dollar beschikbaar stellen voor het bouwen van de brug. 

 

 

 

Leave a Reply