120 jaar Korps Politie Suriname

Politie1 juli 2015: een belangrijke datum  in Suriname. Maar dit jaar niet alleen in verband met Keti Koti. Want op die datum  bestaat de Surinaamse politie 120 jaar. Eerder dit jaar, op 28 februari , overhandigde korpschef Humprey Tjin Liep Shie ter gelegenheid van het jubileum  een T-shirt met het opschrift ‘120 jaar KPS, Nog steeds uw beste kameraad’ aan minister Edward Belfort van Justitie en Politie.

Door René Hoeflaak

In 1895 namelijk werd het Korps Gewapende Politie opgericht. Vanaf dat moment  was de Surinaamse politie belast met landelijke  politiewerkzaamheden. In 1973 wijzigde het Korps haar naam in Korps Politie Suriname ( KPS) . De viering van het 120 jarig bestaan viert het korps onder meer met de organisatie van de Internationale Politie Spelen gekoppeld, een jaarlijks evenement met vaste deelnemers  Suriname, Nederland, Curaçao, Sint Maarten, Aruba en Bonaire. ‘Herbevestiging van onze positie als beste kameraad van de samenleving‘ is het centrale thema van de activiteiten rondom het jubileum aldus korpschef Tjin Liep Shie in februari.

Geschiedenis

Politiepost Parketwacht in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
Politiepost Parketwacht in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Tot 1895 is er in Suriname geen beroepspolitie. Rond 1800 zijn er slechts twee politiedienaren.  In 1828 wordt de verantwoordelijkheid voor de openbare veiligheid overgedragen aan een wethouder  die leiding geeft aan een commissaris, luitenant en enkele veldwachters.  In 1857 wordt aan de Waterkant het eerste echte politiebureau geopend. De politiepost staat bij het Surinaamse volk ook bekend als Lont’oso.

De afschaffing van de slavernij in 1863 betekent ook dat de politie zich gaat reorganiseren met een  afsplitsing in twee takken. Het Korps Marechaussees en het korps Politieagenten, vier jaar later aangevuld met het Korps Inlanders.

In 1895 start het Korps Gewapende Politie. Het korps bestaat uit 220 man personeel waaronder 187 agenten 1e, 2e, 3e en 4e klas verspreid over  vijf politieposten in Paramaribo en 81 in de districten.

Vervoer

In 1932 rijden de eerste vier politiemotoren door de straten van Paramaribo. De motoren komen goed van pas bij het handhaven van de openbare orde en nog geen zes jaar later is het aantal motoren verdubbeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schaft het Korps haar eerste patrouillewagens aan.

Met de komst van onder meer de verkeerspolitie,  recherche, vreemdelingendienst is het Korps verder geprofessionaliseerd.

In 2010 zond de TROS in Nederland een realityserie uit over de politie in Suriname

2014: Politiepost aan de C. Jongbawstraat in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
2014: Politiepost aan de C. Jongbawstraat in Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Programma

Het programma rondom het 120 jarig bestaan van de politie in Suriname.

Zaterdag 27 juni : wandel- en trimloop

Zondag 28 juni: vanaf 12.00u sportactiviteiten

Maandag 29 juni:  culturele avond met verschillende culturele optredens

Dinsdag 30 juni: rondmars in de binnenstad van Paramaribo

Woensdag 1 juli:  dankdienst met afsluitend zangfestival waaraan alle deelnemende landen zullen participeren.

Leave a Reply