Vissmokkel naar Guyana

Grensgebied Suriname-Guyana (bron kaart: http://www.caribbean360.com/)
Grensgebied Suriname-Guyana (bron kaart: www.caribbean360.com)

22 juni 2015: Verpakt in zoutvleesemmers: zeventien emmers tilapia, achttien emmers garnalen, vier emmers aarder (vis) en een zak srika. De Surinaamse politie nam deze voorraad vis gisteren in beslag bij een grenscontrole op het Corantijnstrand bij Nickerie in het westen van Suriname.

Door René Hoeflaak

Tilapia (bron: www.fishwallpapers.com)
Tilapia (bron: www.fishwallpapers.com)

Omdat de visstand in buurland (Brits) Guyana onder druk staat is vissmokkel vanuit  Suriname een lucratieve aangelegenheid. De politie zet maximale mankracht in om de smokkel tegen te gaan ‘Alertheid is noodzakelijk’ aldus Robert Rakijo, hoofdinspecteur van politie in de Ware Tijd vandaag. ‘We willen de controle opvoeren, maar dan komen er meer kosten bij kijken, want de grens is zeer uitgestrekt. Dat betekent veel benzine, aldus Rakijo.

De methoden van Guyana

2009: Bootjes in de Suriname rivier (foto: René Hoeflaak)
2009: Bootjes in de Suriname rivier (foto: René Hoeflaak)

Hij vindt het belangrijk dat de Surinaamse vispopulatie beschermd blijft. ’Door de methoden die in Guyana worden toegepast wordt het natuurlijk proces verstoord, waardoor er weinig vis is te vinden in het buurland.’ Welke methoden hij hiermee bedoeld is niet bekend.  Rakijo pleit voor een  verhoging van de boete.

De motorist van de smokkelboot is aangehouden. De Surinaamse politie zoekt een koper voor de in beslag genomen vis. Als die niet komt opdagen, zal de partij vis worden geschonken aan een sociale instelling.

Tilapia

Tilapia is wereldwijd een geliefde vissoort. De vis gedijt optimaal bij een watertemperatuur van boven de 20 graden en is door haar groente- en tarwedieet weinig ziektegevoelig. De tilapia is in landen als China, de Filipijnen en Thailand één van de meest goedkope en daardoor wellicht ook meest gegeten vissoorten. Het wordt in Azië dan ook gezien als vis voor de  gewone burgers. Ook in Suriname neemt de consumptie van Tilapia toe naast de populaire vissoorten als de kwie kwie en de krobia.

Leave a Reply