2015: Minister optimistisch

Minister Andy Rusland van Financien (bron: http://www.gov.sr/sr/)
De Surinaamse Minister van Financiën, Andy Rusland (bron: http://www.gov.sr/sr/)
Suriname, maart 2006 (foto: René Hoeflaak)
Suriname, maart 2006 (foto: René Hoeflaak)

Door de dalende olie- en goudprijzen zal Suriname in 2015 aanzienlijk minder verdienen.  ‘De overheid neemt echter maatregelen om de dalende inkomsten het hoofd te bieden, aldus Andy Rusland, de Surinaamse minister van Financiën, woensdag op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES).

Door René Hoeflaak

De uitstaande rekeningen van de Surinaamse overheid bedragen op dit moment 100 miljoen SRD.  Er is zelfs nog een kredietruimte van 27 procent. Door het hanteren van nieuwe boekhoudsystemen liggen volgens Rusland sommige posten lager.  ‘We worden vaker beschuldigd van geldverspilling. Maar als de cijfers gepresenteerd worden, merkt u dat het gaat om uitsluitend de noodzakelijke uitgaven.’ zegt Rusland (1959) in zijn toespraak.

Belastingen verhogen

Suriname zal de belastingen in 2015 verhogen om meer inkomsten te genereren. Per 1 februari gaat bij de dienst Invoerrechten en Accijnzen het ASYCUDA World System in. Volgens de minister levert dat de schatkist meer dan 600 miljoen SRD op. ‘Uitstel was voor ons niet meer acceptabel’. ASYCUDA staat voor Automated System for Customs Data en is een door de VN (UNCTAD) ontwikkelt softwareprogramma die douane autoriteiten ondersteunt bij de registratie van in- en uitvoer van producten.

Uitdagingen

Rusland pareert met zijn toespraak de eerdere kritiek van Waddy Sowma, voorzitter van VES. Die is pessimistischer over het effect van de dalende olie- en goudprijzen. Hij pleit voor het investeren in ‘realistische projecten’. Minister Rusland is dus optimistischer. Hij erkent de uitdagingen maar voorspelt dat de Surinaamse economie het komende jaar, een plus zal laten zien die boven het gemiddelde van ander landen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied ligt. ‘De staatsfinanciën zijn in orde’ zo voegt Rusland daar aan toe. ‘