Vanavond eerste SLM vlucht ´Bird of the green paradise’ van Paramaribo naar Amsterdam

Vanavond, 19 december, vliegt de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) voor de eerste ´officiële´ keer met haar ´Bird of the green paradise’ van Paramaribo naar Amsterdam. Het gaat vooralsnog om een vrachtvlucht. De eerste passagiersvlucht staat voor morgen gepland. Terug vanuit Amsterdam.

 

SLM
Bird of the green paradise: Foto: Nationaal Informatie Instituut/www.luchtvaartnieuws.nl

Door René Hoeflaak

‘The bird of the green paradise’ is een Boeiing B777-200ER toestel en is de nieuwste aanwinst van de SLM. Het toestel stond een jaar aan de grond en was al in 2019 geleased. Maar door het ontbreken van de ‘Extended Diversion Time Operation (EDTO)’ certificering, duurde het een jaar voordat het toestel eindelijk naar Europa kon vliegen. Die certificering en daarmee de vergunning voor vluchten naar Europa is op 14 december jl. afgegeven door de Surinaamse luchtvaartautoriteit CASAS

Pengel Airport
Aankomsthal Johan Adolf Pengel International Airport, Suriname (foto: René Hoeflaak)

Strubbelingen tussen SLM en CASAS 

Het afgelopen jaar verschenen er regelmatig berichten in de Surinaamse pers over de strubbelingen rondom de certificering waarbij de SLM en de CASAS elkaar voortdurend de schuld gaven voor en excuses aandroegen over de vertraging. Bijvoorbeeld over een niet geslaagde test noodevacuatie op 16 mei 2020, een uitgelopen onderhoudsbeurt in Frankfurt, uitblijven van trainingen van Surinaamse technici, het wel/niet gebruik maken van een flight simulator in Miami etc. etc.


Nieuwe fase SLM. Morgen eerste passagiersvlucht van Amsterdam naar Paramaribo

Hoe dan ook. Vanavond staat de eerste vlucht gepland.  “Door de commerciële inzetbaarheid van gecertificeerde B777-200ER gaat SLM een nieuwe fase tegemoet” aldus het bedrijf.

De eerste vlucht vertrekt om 19.00 uur Surinaamse tijd (23.00 Nederlandse tijd) vanavond, 19 december. De verwachtte vliegtijd naar Amsterdam zal acht en half uur bedragen. De eerste terugvlucht met passagiers is morgen, zondag 20 december. Terug vanuit Amsterdam.

288 stoelen

De Boeing 777-200ER (“ER” staat voor Extended Range) heeft een vergroot vliegbereik van 14.305 kilometer, heeft een spanwijdte van 61 meter, een lengte van 64 meter, 288 stoelen en een topsnelheid van  950 kilometer per uur en is een populair toestel voor intercontinentale vluchten.