Israëlische interesse in Suriname

Israëlische investeerders hebben interesse in Suriname. De interesse richt zich op het bankwezen, de vleesproductie, werkgelegenheid, export, landbouw tot en met vrachtvliegtuigen naar Suriname.

 

Door René Hoeflaak

Vandaag bericht Suriname Herald dat de honorair consul van Israël in Suriname, Ruthy Richards-Levi, de interesse gisteren heeft overgebracht aan vicepresident Ronnie Brunswijk. “De bilaterale relatie is goed maar we moeten die verbeteren. We willen investeren, zodat Suriname er profijt aan heeft. We zijn bezig de beste bedrijven naar Suriname te halen,” onderstreepte Richards-Levi in het artikel.

Verstevigen band tussen Suriname en Israël

Met de vicepresident  is verder gesproken over het verstevigen van het samenwerkingsverband tussen beide landen. De honorair consul wees op het feit dat dat de samenwerking tussen Suriname en Israël al is ontstaan in 1600 maar dat er eigenlijk nooit is geïnvesteerd . “We willen het beter doen. We hebben voldoende investeerders die zaken met dit land willen doen,” benadrukte ze.

Suriname
Suriname timmert diplomatiek aan de weg (foto: Rene Hoeflaak,februari 2017)

 

Volgens de honorair consul arriveren de investeerders morgen in Suriname “Zij kunnen het best zien wat beter voor hen is,” zei Richards-Levi.

Niet-residerende Surinaamse ambassadeur voor Israël 

De interesse volgt enkele weken na gesprekken tussen President Santokhi, minister van Buitenlandse zaken en de honorair consul van Israël, waarin Suriname aankondigde nog voor eind van dit jaar -2020- een niet-residerende ambassadeur voor Israël te benoemen.

Volgens de UN Comtrade on international trade importeerde Suriname in 2019 voor $ 95.000,00 uit Israel.

UN wORL
Surinaams import vanuit Israel (bron: UN Worldcom)