Babel Food Resort wil een agro-toeristische vakantieplek op Kwakoegron starten

Stichting Babel Food Resort is een landbouwproject en verzorgt  trainingen, verwerkt landbouwproducten en presenteert deze op beurzen en evenementen. Babel Food wil in het resort 5 logeergebouwen bouwen om gasten op de cacao plantage te kunnen ontvangen en te accommoderen. Groenroodwit sprak met de Surinaamse filmmaakster Alida Babel, oprichtster van de stichting en initiatiefneemster van het plan.

Kwakoegron
Het terrein in Kwakoegron waar het resort zal worden gebouwd (foto; Alida Babel)

De veelzijdige Alida groeide op en woonde bijna haar hele leven in Duitsland. ‘’Een half jaar na onze aankomst in Nederland, eind jaren zestig, verhuisde mijn moeder naar Duitsland”. Het besluit van haar moeder om als Surinaamse in Duitsland te gaan wonen, inspireerde Alida tot het maken van de documentaire ‘Sehnsucht Europa’.

Bezoek aan Suriname

Voor het maken van de documentaire reisde Alida eind jaren negentig voor langere tijd naar Suriname. Onder meer om haar vader te interviewen. “Mijn bezoek aan Suriname viel toen midden in een periode dat – na de samenvoeging met de voormalige DDR- discriminatie in Duitsland toenam. Ik overwoog om definitief naar Suriname terug te keren en iets voor mijn moederland te betekenen. Ik voelde mij sowieso echt nooit thuis in Duitsland en Nederland kende ik nauwelijks en was dus ook geen optie. Maar uiteindelijk keerde ik toch weer terug naar Duitsland’’.Want naast haar beroep als filmmaakster, was Alida ook op andere fronten actief in Duitsland. Zo was ze eigenaar van een kantine van het „Fraunhofer instituut“ in Potsdam en bestuurslid van ‘Black Flowers’ een café voor donkere vrouwen.

Alida Babel
Alida Babel (foto: Alida Babel)

Food en Roots

Wellicht daarom duurde het tot 2017 voordat Alida definitief terugkeerde naar haar moederland Suriname. Ook toen was een documentaire de aanleiding. “Ik was bezig met een film over Food en Roots. Ik was daarvoor in Suriname om onderzoek te doen. En alhoewel het vooraf niet eens de bedoeling was ben ik gebleven” aldus Alida met een glimlach.

Cassave in Suriname

De film is er uiteindelijk nooit gekomen. Wel de passie voor landbouw. Want niet lang daarna kon Alida een stuk grond in de omgeving van Kwakoegron toegewezen krijgen om cacaoplanten maar ook andere planten te telen. Naast de landbouwactiviteiten en de verwerking van landbouwproducten, kreeg de cassaveknol een speciale betekenis. ’’ De cassave is zo prachtig. Je kan er zoveel gerechten mee maken. Ik ben nu zelfs bezig met het schrijven van een speciaal cassavekookboek” .

Cassave in Suriname
Casssavegerecht (foto: Alida Babel)

 

Casssavebrood Suriname
Cassavebrood Suriname (foto: Alida Babel)

Kwakoegron

De liefde voor de cassaveplanten was ook aanleiding om samen met de Duitser Wolfgang Jost, de stichting Babel Food Resort op te richten. Wolfgang Jost woont al jaren in Suriname.Het doel van de stichting is om werkgelegenheid en daarmee de economische zelfredzaamheid van Kwakoegron te versterken met de aanleg van een cacaoplantage en de bouw van een resort met een vijftal logeergebouwen rondom de plantage. Het resort is ontworpen door een groep Duitse architecten. Leren, werken, vakantie en ontspannen ´het wordt een plek waar mensen langere tijd kunnen verblijven en werken om mee te helpen met oogsten, planten, verkopen en koken. Kortom, aan het hele proces kunnen bijdragen. Maar uiteraard is het resort ook geschikt ook voor een a twee nachten ontspannen vakantie en lekker te hangmatteren. Zo is er ook een café en een restaurantje. Met lekkere cassavegerechten´ zo voegt Alida toe.

Kwakoegron
Schets Babel Food Resort

Casssave Kitchen


Leave a Reply