Zeedijk Coronie

18 mei 2018: vandaag drie maanden geleden werd in het Surinaamse district Coronie een ruim veertien kilometer lange zeedijk geopend.  Met een onderbreking van een jaar duurde de aanleg van de zeedijk bijna tien jaar.

Zeedijk Coronie, 12 maart 2018. (foto: René Hoeflaak)
Zeedijk Coronie, 12 maart 2018. (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

De zeedijk werd in februari 2018 opgeleverd door  de Nederlandse aannemer MNO Vervat uit Rotterdam die het project in 2015 een jaar had stilgelegd wegens achterstallige betalingen. De aanleg van de zeedijk begon op 30 april 2008 en kostte in totaal 55 miljoen euro. Een bedrag dat voor bijna de helft werd betaald uit Nederlands ontwikkelingsgeld. Binnenkort volgt de opening van een schutsluis.

Half werk

12 maart 2018: Zeedijk Coronie (foto: René Hoeflaak)
12 maart 2018: Zeedijk Coronie (foto: René Hoeflaak)

Bij de opening in februari verweet vicepresident Ashwin Adhin de beleidsmakers en voorgangers uit de regering Venetiaan ‘half werk’ te hebben geleverd door de dam niet milieu vriendelijk te maken. Hij doelde hiermee op het feit dat de beperkte doorstroom van zoetwater vanuit de swamps richting zee.

Voordelen

Maar boven alles overheersen toch de voordelen.  Niet alleen is Coronie beter beschermd tegen het zeewater.  ‘Er komt land beschikbaar dat geschikt is voor landbouw , veeteelt en aquacultuur’, aldus Minister Van Ravenswaay  van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. Daarnaast biedt de zeedijk ook kansen voor het toerisme. In een artikel in United News van 22 februari  jl. is een foto impressie te zien van een zeedijk met restaurantjes en barretjes.

Zuinig

De jonge zeedijk is overigens niet lang genoeg om het gehele district te beschermen.  De dijk zal dan ook worden verlengd. Eveneens door MNO Vervat.

Hoe dan ook, minister Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie deed tijdens de opening een dringend beroep op de bewoners van het district Coronie om zuinig te zijn op de dijk zodat deze lang mee kan gaan.

Leave a Reply