TRISmuseum

TRISmuseum in Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)
TRISmuseum in Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)

Een tastbare herkenning voor een volgende generatie’ zo noemt de Stichting TRISKONTAKTEN de TRIS-monumenten in zowel Ermelo als Paramaribo, onthuld in respectievelijk 2007 en 2013. Een omschrijving die nadrukkelijk ook van toepassing is op het TRISmuseum in Zwijndrecht. Het museum is iedere laatste zondagmiddag van de maand geopend en biedt een interessante kijk in de na-oorlogse Surinaamse en Nederlandse geschiedenis.

Door René Hoeflaak

De afkorting TRIS staat voor Troepenmacht in Suriname en had als onderdeel van de Nederlandse landmacht tot doel de vrede te bewaren in Suriname. Met de onafhankelijkheid van Suriname kwam ook een einde aan de TRIS. Het museum is gevestigd in een loods op loopafstand van het station en is één van de vele initiatieven en activiteiten van de Stichting TRISKONTAKTEN om de herinneringen aan de militaire diensttijd in Suriname in stand te houden. Dit doet zij onder meer door het uitbrengen van boeken, uitgeven van kwartaalbladen, het beheren van de TRIS-monumenten, onderhouden van contacten, het organiseren van TRIS-reizen naar Suriname en dus ook het onderhouden van een museum.

Zwijndrecht-Paramaribo in enkele minuten

Januari 2015; TRISmuseum, Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)
Januari 2015; TRISmuseum, Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)

Voorzitter van de stichting is Ad van Wingerden. Enthousiast, trots, liefdevol en met verhalen, wetenswaardigheden en anekdotes leidt Van Wingerden (lichting 69-4) zijn gasten door het in 2013 officieel geopende museum. Het TRISmuseum biedt een afwisselende, overzichtelijke en gevarieerde verzameling van attributen en stille getuigen. ‘Tot stand gekomen door vrijwilligers’ aldus Van Wingerden. Binnen enkele minuten slaagt het museum erin om een temperatuurverschil van dertig graden en de afstand van 7.600 kilometer tussen Zwijndrecht en Paramaribo te overbruggen. Met hangmatten, stretchers, krantenknipsels, unieke zwart-wit foto’s, kisten, uniformen, zendapparatuur, ouderwetse bestelauto’s met houten kratten PARBO bier, legerjeeps, volle vitrinekasten, vlaggen, telefoons, legerkisten, korjalen en met wat eigenlijk niet. We eindigen ons bezoek aan het TRISmuseum in gepaste stijl. Met een DJOGO. Alleen de Tropical Bush ontbreekt nog.

Vijftienduizend soldaten

TRISmuseum, Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)
TRISmuseum, Zwijndrecht (foto: René Hoeflaak)

Tussen 1945 en 1975 zond Nederland vijftienduizend – vooral dienstplichtige- soldaten uit naar Suriname. In die periode kwamen 39 soldaten om door uiteenlopende  oorzaken zoals tropische ziekten en verkeersongevallen . Het museum is gevestigd aan de Burgemeester de Bruinelaan 130 in Zwijndrecht en iedere laatste zondag van de maand van 14.00- 17.00 uur open. Telefoon: 078-6125991. Entree;  € 3,50. Op Koningsdag (27 april) vinden op het TRISplein, het buitenterrein van het museum, diverse activiteiten plaats.