Regentijd

De meteorologische dienst van Suriname verwacht 100 miljoen liters water per vierkante meter tijdens de grote regentijd, zo meldt De Ware Tijd vandaag.  De grote regentijd begon eind april en duurt nog tot half augustus. Volgens meteoroloog Nanda heeft ook het orkaanseizoen in het Caraïbisch gebied ook invloed op het weer in Suriname, aldus het artikel in de Ware Tijd. Dat de regen zich verplaatst van Zuid naar Noord-Suriname komt door de  Intertropische convergentiezone (ITCZ), aldus Nanda.

Door René Hoeflaak

'Gezellig' schuilen in Suriname (foto: René Hoeflaak)
‘Gezellig’ schuilen in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Wellicht bent  u –net als ik- niet helemaal thuis in de wereld van Intertropische  convergentiezones (ICTZ). Wel, de ITCZ is een onstabiele zone rondom de evenaar  met stijgende luchtbewegingen waar de Noordoostpassaat en Zuidoostpassaat samenkomen. Die instabiliteit komt vooral door de opwarming door de zon met als gevolg lage luchtdruk, hoge vochtigheid en onweer. Door de invloed van  zee en de draaiende aarde ontstaan buien die kunnen uitgroeien tot orkanen. Volgens het KNMI in De Bilt is de verplaatsingsrichting – noord – of zuidwaarts-  van  de Intertropische Convergentiezone, ook wel doldrums genoemd,  afhankelijk van de stand van de zon, het jaargetijde dus.  Het KNMI in De Bilt heeft  een eigen meetstation in Suriname. Omdat  zowel luchten uit zowel het zuidelijk- als  het noordelijk halfrond het land binnenstromen is Suriname de ideale plek om lucht uit beide halfronden te meten. De doldrum kent zowel onrustige als rustige periodes met nauwelijks wind en regen. Die periodes hebben invloed op het weer in Suriname.

Regentijden

Hoe zit het ook alweer met de regenperiodes (regentijden)  in Suriname? Wel, in grote lijnen begint en eindigt het jaar met de kleine regentijd gevolgd door de kleine droge tijd van eind januari tot eind april.  De grote regentijd valt doorgaans samen met de Nederlandse zomer- en vakantieperiode. De maanden tussen half augustus en begin december kenmerken zich door zeer warm en droog weer.  Uiteraard valt er ook tijdens de droge periode  regen en schijnt de zon tijdens de regenperiodes.  Het is zelfs zo, dat statistieken uitwijzen dat de zon meer en vaker schijnt tijdens de grote regentijd dan bijvoorbeeld in de droge tijd. Het verschil zit hem meer in het aantal dagen met regenval of niet.

 

Leave a Reply