Officiële opening museum Bakkie: een unieke en historische plek

Gisteren was het zover: de officiële opening van Museum Bakkie op Plantage Bakkie in Commewijne. Het museum heeft een van de meest unieke historische collecties in Suriname met vele originele boeken, prenten en voorwerpen die de geschiedenis van Suriname en de Plantage Reynsdorp (Bakkie) vertellen.

 

Plantage Bakkie
Plantage Bakkie, 30 maart 2016 (foto: Rene Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Sebastian ‘Bas’ Spek en echtgenote Marsha Mormon zijn eigenaar van het leerzame museum. Samen wonen en werken ze al veertien jaar op de plantage nabij de Warappakreek. Ze stichtten er een museum, herstelden de bouwwerken en paden, groeven de Warappakreek uit en bouwden op de plantage onder meer een houtloods en lodges om  te overnachten. Ik overnachtte er zelf met veel genoegen in 2016 en maakte er onder meer een fraaie boottocht op de Warappakreek. Een unieke plek met een persoonlijke en gastvrije ambiance.


Opening verricht door presidentsvrouw Santokhi 

Plantage Bakkie is een voormalige Koffieplantage (1744) met oude sluizen en gebouwen en is de laatst bewoonde plantage aan de rechteroever van de Commewijne rivier

Museum Bakkie
Museum Bakkie. maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

 

De opening van het museum werd verricht door presidentsvrouw Mellisa Santokhi-Seenacherry. “Als ze zo door blijven gaan, kunnen er heel wat rijkdommen van onze geschiedenis teruggevonden en belicht worden”, aldus mw. Santokhi in de Ware Tijd.  Volgens Spek is de opening slechts het begin van een nieuwe fase: “we hebben grotere plannen. De komst van het museum gaat veel betekenen voor Bakkie én Commewijne” aldus Spek in hetzelfde artikel.

Staatsboot ook naar Bakkie

Districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne zegt in De Ware Tijd zich ervoor in te zullen zetten dat de staatsboot, die vanuit Mon Tresor Alliance aandoet, ook naar Bakkie zal varen zodat mensen op een goedkopere manier het museum kunnen bezoeken.

Hij meent dat vooral jongeren terecht kunnen voor informatie over contractarbeiders. In het museum is onder meer te zien waarmee en onder welke omstandigheden deze groep heeft gewerkt.

WarappaKreek Suriname
Warappakreek, 30 maart 2016 (foto: René Hoeflaak),Leave a Reply