Noord-Brabant schenkt Suriname medicijnen

Noord-Brabant schenkt Suriname ongebruikte medicijnen afkomstig van ziekenhuizen, zorginstellingen en inwoners uit de gemeente Breda. De medicijnen zijn ingezameld door Logistics Community Brabant (LCB) en het Rode Kruis West- en Midden Brabant.

Door René Hoeflaak

Afgelopen week nam de Surinaamse minister van Volksgezondheid Drs. Amar Ramadhin een grote voorraad in ontvangst. Doel van de inzamelingsactie is tweeledig. Enerzijds de medicijnverspilling in Nederland tegengaan en anderzijds het al jarenlange en structurele tekort aan medicijnen in Suriname verkleinen.

Overtollige medicatie naar Suriname 

In Nederland wordt jaarlijks 20% van de voorgeschreven medicatie met een tegenwaarde van honderden miljoenen euro’s niet gebruik. Veel overtollige medicatie wordt ingeleverd bij de apotheek of milieu straat. En doorgaans nog binnen de vervaldatum en verpakt, zo is te lezen op de website van LCB, een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit EindhovenUniversiteit van Tilburgde Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences

Van Breda naar Suriname

In 2020 is LCB in samenwerking met de gemeente Breda een project gestart om deze verspilling tegen te gaan waarbij ook apothekers zijn geraadpleegd. Uitsluitend onaangebroken schone verpakkingen zijn verzameld voor hergebruik. Daarnaast zijn risico-producten zoals koelkast artikelen uitgesloten.

Wethouder Miriam Haagh van de gemeente Breda is enthousiast “Willen we de zorg betaalbaar houden dan moeten we samen zoeken naar oplossingen. Het is mooi dat studenten van verschillende studies de uitdaging is aangegaan om na te denken over het maatschappelijke vraagstuk van verspilling”

.

Gezondheidscentrum in Ladoani, binnenland Suriname (foto: René Hoeflaak, februari 2011)
Gezondheidscentrum in Ladoani, binnenland Suriname (foto: René Hoeflaak, februari 2011)
De opslag in het onderzoekscentrum en het transport naar Suriname is uitgevoerd volgens de Nederlandse wet- en regelgeving. In Suriname borgt het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS)  de controle en verspreiding via de Surinaamse ziekenhuisapotheken. Leo Kemps, directeur LCB: “Het mooie resultaat van dit onderzoek is dat deze medicijnen herbruikbaar zijn, waardoor ze alsnog op een maatschappelijke verantwoorde wijze ingezet kunnen worden

Sint-Vincentius Ziekenhuis Suriname
Sint-Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo (foto: René Hoeflaak, februari 2014)

Structurele distributie naar Suriname

LCB wil de actie graag voortzetten en een structureel bevoorradings- en distributieproces gaan opzetten tussen Nederlandse zorginstellingen en ziekenhuizen in Suriname. Deze activiteiten zullen in nauwe samenwerking worden uitgevoerd met de medewerkers van het Rode Kruis in de regio Midden- en West Brabant. Ook landen als Sierra Leone, Venezuela en Panama hebben interesse getoond, zo meldt het LCB.


 

Leave a Reply