Soebie Blanco, eerste vliegveld op Bonaire

Volgens het Centraal Bureau voor de statistiek was het aantal vliegbewegingen op Flamingo Airport in Bonaire in 2019 25.600. Na de coronadip zal dat aantal opnieuw toenemen, alhoewel het maximum in zicht is. Op 9 mei 1936 landde het eerste vliegtuig op Bonaire. Niet op Flamingo Bonaire International Airport, maar negen kilometer verderop. Ik ging op zoek naar de voormalige landingsbaan. Met een beetje fantasie zag ik de sporen nog.     

Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Daarvoor moeten we naar de Kaminda Tas Di Montana, de weg van Kralendijk naar Rincon. Nabij Soebie Blanco. De weg doorkruist de voormalige landingsbaan. Nu een dor grasveld met een roestig voetbaldoel zonder netten. Een klein geel bordje bij een struik markeert het voormalige vliegveld. In de letterlijke zin van het woord. Want meer dan een veld was het niet.

Op 23 september 1935 begon de aanleg van de landingsbaan. Met het verwijderen van de struiken. Alhoewel de landingsbaan met een lengte van 200 meter niet voldeed aan vereiste lengte nam de KLM op 9 mei 1936 toch het risico om een eerste proefvlucht op Bonaire uit te voeren. Vanaf Curaçao, het eiland waarop KLM anderhalf jaar eerder, in december 1934, haar eerste Atlantische vlucht uitvoerde.

Bonaire
Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Oriol en paniek op Bonaire

De eerste testvlucht werd onder commando van gezagvoerder Verhoeven uitgevoerd door het vliegtuig Oriol, model ´panel body´ onder vluchtnummer PJ A10. De vlucht duurde 35 minuten. Het testvliegtuig werd opgewacht door de toenmalige gezaghebber van het eiland, de heer Van Eps. Ruim duizend eilanders waren op de landing afgekomen. Toen het toestel nauwelijks 20 meter boven de passagiers op de landingsbaan vloog, was er even paniek.

De vlucht was hoe dan ook een succes. En zo voerde de KLM ruim drie weken later, op zondag 31 mei 1936, eerste Pinksterdag, haar eerste lijnvlucht uit op Bonaire. Eveneens vanaf Curaçao. De ticketprijs bedroeg 25 gulden. Er volgde dat jaar nog 16 vluchten van Curaçao naar Bonaire.

Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Eerste  rechtstreekse KLM vlucht in 1991

De eerste landingsbaan op de ‘oude plek’ was nog geen tien jaar in gebruik. In 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, startte de bouw van het nieuwe vliegveld. Op de plek van het huidige Flamingo Airport. Mede op aandringen van Amerikaanse leger. De opening was in 1945.

Op 20 april 1991 voerde de KLM de eerste rechtstreekse vlucht uit van Amsterdam naar Bonaire.

Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)
Bonaire, november 2021: plek voormalige en eerste landingsbaan van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Interesse in een reis naar Bonaire of andere Nederlandse eilanden op de Antillen.  En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.