Miles Mercera, CEO Tourism Corporation Bonaire wil groei instroom toeristen beperken en pleit voor hotelopleiding op Bonaire

Groenroodwit sprak op Bonaire met Miles Mercera. Vanaf 1 juli 2021 is hij directeur van Tourism Corporation Bonaire (TCB). Zijn missie is om Bonaire te behoeden voor massa toerisme. Met nieuwe luxe en oog voor duurzaamheid en lokale cultuur.  

Miles Mercera
Miles Mercera (foto: René Hoeflaak)

Door Rene Hoeflaak 

Voordat Miles Mercera op 1 juli startte als CEO van Tourism Corporation Bonaire (TCB) woonde en werkte hij tien jaar op Curaçao. ‘’daarvoor, in 2009 en 2010 werkte ik als online markering en product executive bij Tourism Corporation Bonaire. Ik heb ook op Aruba gewoond en gewerkt. Mijn hele leven zet ik mij in voor de ABC eilanden’’ aldus de in Amersfoort geboren Mercera.

Bonaire, eiland zonder stoplichten

Als directeur van TCB ligt zijn focus nu dus op Bonaire. Een eiland dat zich volgens Mercera onderscheidt door haar puurheid, ongereptheid en kleinschaligheid. Hij noemt daarbij de Engelse woorden unspoiled en laid back. ‘’Een eiland zonder stoplichten, zonder grote massa hotels. Met een werelderfgoed onder water en ongerepte natuur boven water’’ aldus Mercera.

Bonaire gaat -als het aan Miles ligt- vooral voor ‘nieuwe luxe’. Volgens Mercera is nieuwe luxe het tegenovergestelde van het gangbare luxe. ‘’Reizigers zijn – zeker in het post  corona tijdperk- op zoek naar rust, eenvoud en persoonlijkere contacten. Hier op Bonaire wordt je gedwongen tot rust. Het niets hebben is wat Bonaire aantrekkelijk maakt. Om dat te bereiken wil het TCB de groeiende instroom aan toeristen beperken” 

Rust op Bonaire
Bonaire , EEG Boulevard (foto: Rene Hoeflaak)

Maximaal 250.000 toeristen op Bonaire

’Tot maximaal 60 duizend verspreid over tien jaar. Bovenop de 150 duizend toeristen die nu jaarlijks op het eiland verblijven. Dat betekent een groei van 7 a 8 duizend op jaarbasis. 250 duizend toeristen op jaarbasis is echt het maximum aantal dat Bonaire aankan. Ter vergelijking. Het aantal maandelijkse reizigers naar Aruba is gelijk aan het jaarlijkse aantal van Bonaire’’

Mercera ziet Bonaire als een eiland voor reizigers die bewust en met respect omgaan met de natuur en lokale cultuur en daarvoor ook een hogere prijs willen betalen.  ‘’Low volume, high quality’’ aldus Miles, die graag spreekt in Engelse termen om zijn boodschap en visie duidelijk te maken. En daar is wat voor te zeggen. Want er reizen nog altijd meer Amerikaanse dan Nederlandse toeristen naar het eiland. ‘’En dat willen we zo houden. Vanaf juli is ook de instroom vanuit Amerika weer op gang gekomen.

 

Bonaire
Bonaire, Van der Valk resort, november 2021 (foto: René Hoeflaak)

Veilig op Bonaire  

Reizen is er door de coronamaatregelen niet makkelijker op geworden. Er komt veel bij kijken zoals het afnemen van coronatests, het invullen en overleggen van verklaringen en vaccinatiebewijzen. De drempel is hoger. Mercera ziet daarin geen gevaar. Integendeel. ‘’Je weet nu immers dat een verblijf hier veilig is. Onze inreisregels zijn streng omdat Bonaire een klein eiland is met beperkte medische capaciteit. Ik denk dat we over vijf jaar niet beter weten en het heel normaal vinden om een coronatest te doen voordat je op reis gaat. Net als na 9/11 moeten we wennen aan nieuwe reisregels. Dat kost tijd’’

Schaarste aan talent, hotelopleiding Bonaire 

Bonaire telt 20 duizend inwoners. Met jaarlijks 150 duizend toeristen en een permanent bezetting van 3 duizend hotelkamers is er een schaarste en tekort aan gekwalificeerd horeca-en hotelpersoneel. ‘’Ik weet dat er kritische geluiden zijn over het aantal Nederlandse stagiaires en werknemers in de toerismesector. Het is nu eenmaal onmogelijk om alle vacatures op te vullen met louter eilandbewoners zelf, alhoewel we dat graag willen. De bevolkingsgroei blijft achter bij de groei van het toerisme. Dat vraagt ook om keuzes van de overheid. Ik pleit bijvoorbeeld voor een hotelopleiding voor bewoners van het eiland. Maar ook daarbij is volume een uitdaging. Zie maar eens een klas vol te krijgen. Bij groei hoort altijd kritiek.’’ aldus de ex-politicus Mercera.

TCB Bonaire
Kantoor Tourism Corporation Bonaire in Kralendijk (foto: René Hoeflaak)

Hoe dan ook. Mercera pleit voor groei op basis van duurzaamheid. ‘’Een groei waarbij ook wordt geïnvesteerd in lokale initiatieven en ondernemingen en waarbij de lokale bevolking ook meegroeit en profiteert’’

Interesse in een reis naar Bonaire? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.