Hotelmanager en ondernemer Remie Sordam wil zich graag inzetten voor Suriname

Remie Sordam reorganiseert en leidt al tientallen jaren hotelketens en restaurants over de hele wereld. Van Nederland, de Antillen tot en met Oost-Azië en Suriname, zijn geboorteland. Daarnaast is hij directeur van FrezCool International en schrijft hij een column in Dreamz World. Remie wil zijn kennis en ervaring graag in Suriname inzetten. ‘’Hoe ouder ik word, hoe meer ik mij met Suriname wil bemoeien’’, aldus Remie in een gesprek met Groenroodwit. 

Door Rene Hoeflaak

Remie Sordam werd geboren in Suriname. Toen hij 2 jaar was overleed zijn vader. Omdat zijn moeder niet voor hem kon zorgen, vertrok hij naar een pleeggezin in Nederland. Remie: ‘’Op mijn 16e besloot ik voor mijzelf te zorgen en verliet ik mijn pleeggezin. Om mijn woonruimte te kunnen betalen nam ik alle mogelijke baantjes aan. Van schoonmaker tot en met aardappelrooier. Zo werkte ik ook als bordenafwasser in stadshotel Anna Casparii  in Harlingen. Daar is mijn passie voor het hotelwezen ontstaan´´

Met zijn verdiende geld betaalde Remie niet alleen zijn kamer in Harlingen. Hij bekostigde er ook zijn studie HBO Facility Management in Groningen mee. ‘’Want ik wilde iets bereiken. De studie heette toen nog THW, toegepaste Huishoud Wetenschappen. Ik combineerde mijn studie met mijn werk als bordenwasser en kelner.´´

Remie Sordam
Remie Sordam (foto: privé archief Remie Sordam)

Van der Valk Hotels en Restaurants, L’Invite en Pinoccio 

Na zijn studie begon Remie als assistent manager van Museumhotel in de PC Hooftstraat Amsterdam. Vervolgens werkte hij voor de Van der Valk hotelketen. Onder meer als general manager van het Van der Valk hotel in Leusden. En later als directielid van het familiebedrijf.’’ Ik was het eerste directielid van buiten de familie. En dan ook nog met een donkere huidskleur’’

Dat viel op. Bijvoorbeeld bij L’Invite, een uitzendbureau met 23 vestigingen, dat hem een aanbod deed voor de functie als algemeen directeur. Een aanbod dat Remie niet afsloeg. ‘’Ik kwam vanuit het hotelwezen in een wereld terecht met vergaderingen, documenten, papieren. Ik kreeg ik een auto met chauffeur met krant en koffie. Dat was ik niet gewend. Na vier maanden kwam ik tot de conclusie dat ik dat niet wilde en diende mijn ontslag in. Ik miste het contact met gasten en wilde dichterbij de mensen staan’’

Zo gezegd zo gedaan. Want een half jaar later begon Remie aan zijn volgende uitdaging. Bij de restaurantketen Pinoccio. Als uitbater en pachter van twee vestigingen. In Enschede en Apeldoorn. ‘’Ik pendelde zes jaar lang heen en weer tussen Enschede en Apeldoorn. Er werkten vijftig medewerkers. Het waren zes mooie jaren‘’

Azie: met helikopter van hotel naar hotel. Ik hoorde de vogels niet meer zingen

De carrière van Remie kreeg in 2012 een internationale wending nadat hij solliciteerde op de vacature van algemeen directeur van een hotelgroep in de Filipijnen en tot ´zijn verbazing´ werd aangenomen. Met succes. ‘’Ik woonde in het hotel en was gast en manager tegelijk. Daardoor was ik snel in staat om verbeterpunten om te zetten in veranderingen. Het eerste jaar werkte ik 14 a 15 uur per dag’’ Een jaar na zijn aanstelling werd de hotelketen gekozen in de top 10 van beste hotelketens ter wereld. En ook dat viel op.

In dit geval bij Kurt Svendheim, een van de rijkste mannen van Noorwegen en eigenaar van de New Nordic Group, een keten met hotels in diverse Aziatische landen. Svendheim haalde de innemende Remie over om plaatsvervangend CEO te worden van zijn New Nordic Group. En zo werd Remie in 2014 manager van 50 hotels in onder meer Vietnam, Cambodja, Indonesië en de Filipijnen. ‘’Ik vloog met een helikopter van hotel naar hotel. Een prachtige tijd. Na vijf jaar vond ik het niet leuk meer. Het voelde als werk en kostte mij energie. Ik hoorde de vogels niet meer zingen en dat is voor mij een teken dat ik iets anders moest gaan doen’’

Remie Sordam
Remie Sordam (foto: privé archief Remie Sordam)

Silverstip, Suriname, Sint-Eustatius

In 2017 begon Remie als zelfstandig consultant in reorganisatie van hotels. Onder de naam Silverstip. Nog maar net van start kreeg hij een telefoontje uit zijn geboorteland Suriname. De Kersten Groep, eigenaar van onder meer Krasnapolsky in Paramaribo en resort BergenDal , vroeg Remie of hij in de directie wilde komen. Een functie die hij anderhalf jaar vervulde.

Vanaf 2019 richtte Remie zich met Silverstip op de Caraïbische eilanden. Hij was actief op onder meer Sint-Eustatius waar ik Remie eind dat jaar ontmoette in The Old Gin House en waar hij later betrokken was bij de oprichting van het Golden Rock Dive & Nature Resort.

Frezcool, Kenia, zeep

Vanaf vorig jaar reist Remie regelmatig naar Afrika. Niet om een hotel te reorganiseren. Maar als directeur van Frezcool International , een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van milieuvriendelijke zeepartikelen. ´Een vriend kwam met het idee om een duurzaam desinfecterend zeeptablet te ontwikkelen onder de naam Easy Soap. Ik was meteen enthousiast maar wilde het wel in Afrika verkopen. In Europa zijn er immers genoeg alternatieven. En dus vloog ik op de bonnefooi naar Kenia en boekte ik een kamer in een zakenhotel. Bij het ontbijt enthousiasmeerde ik zakenmensen voor het product. Een van hen is nu salesmanager’’ aldus Remie terwijl hij een video laat zien met de werking van het zeeptablet.

vlag Kenya
Vlag Kenia

Frezcool International levert inmiddels zeeptabletten aan ziekenhuizen, de overheid en scholen in Kenya en Tanzania. Remie: ‘’Er is daar een markt voor kleine producten. Op iedere hoek van de straat is een kiosk. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een dispenser op basis van zonne-energie’’

Kansen in Suriname

Remie richt zich nu op zijn activiteiten in Kenya. Over het antwoord op de vraag of hij zijn kennis en ervaring wil inzetten in en voor zijn geboorteland Suriname, aarzelt hij geen moment. ‘’Ik wil Suriname voor 100 procent helpen en het land helpen opbouwen. Hoe ouder ik word hoe meer ik mij met Suriname ga bemoeien. Met plezier wil ik mijn energie in Suriname steken. Bijvoorbeeld met het geven van trainingen, samen met Winodj Jhingoer, eigenaar van SalesFun. Hoe dan ook, je moet in jezelf geloven en dingen een kans geven. En dat geldt ook voor Suriname ’’

NB:interesse in een reis naar Suriname? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.