Frankrijk en Nederland kijken in 2022 opnieuw naar landgrenzen op Sint-Maarten

Al 350 jaar is er een meningsverschil tussen Nederland en Frankrijk over hun grenzen op Sint-Maarten. Beide landen overleggen dit jaar nog over het verschil in inzicht en de onduidelijkheid weg te nemen .

Door Rene Hoeflaak

 

Grenspost, St. Martin. Januari 2003. (foto: René Hoeflaak)
Grenspost, St. Martin, januari 2003. (foto: René Hoeflaak)

 

Voor het verschil in inzicht gaan we terug naar 1644. Toen droegen de Spanjaarden het eiland over aan de Nederlanders en de Fransen, de zich op het eiland vooral met zoutwinning bezig hielden.

Vier jaar later, op 23 maart 1648 om precies te zijn, tekenden beide landen het verdrag van Concordia waarin de verdeling van het eiland en de grenzen werd vastgelegd. Het verdrag werd pas in 1817 definitief maar eigenlijk was er vanaf begin af aan discussie over de exacte grenslijn. Vooral die bij bij Oyster Pond, aan de oostzijde.

 

 

Praktische zaken en kustwacht

In 2016 tekenden Nederland en Frankrijk een zeegrensverdrag. Dat was ook het startsein om de gesprekken over de landgrens op te starten. Volgens de website Koninkrijk.nu gaan de gesprekken over onder meer de grenslijn bij Oyster Pond, aan de oostzijde dus van het eiland. Verder moet het overleg ook leiden om wat praktische zaken op te lossen en komt de samenwerking tussen beide kustwachten ter tafel. Dit ook om de criminaliteit samen efficiënter te bestrijden.

 

 

Grens Sint-Maarten
November 2019: vlaggen markeren grens tussen Frankrijk en Nederland aan de oostzijde van Sint-Maarten. (foto: René Hoeflaak)

 

Dronken op Sint-Maarten 

Het Nederlandse gedeelte van het eiland is 34 vierkante kilometer. Het Franse gedeelte 52. Over waarom Nederland er zo bekaaid van af kwam, gaan diverse verhalen de ronde, die het goed doen aan de borreltafel.

Bijvoorbeeld dat de verdeling van het eiland is bepaald nadat Fransman en een Nederlander beiden vanaf de oostzijde van het eiland in tegenovergestelde richting langs de kust zouden lopen om  elkaar aan de andere zijde weer te ontmoeten. Vanaf daar zou dan de grens naar het vertrekpunt worden getrokken. Enfin, de Fransman zou hebben afgesneden en de Nederlander zou onderweg dronken zijn geworden.

Hoe dan ook. Het waren andere tijden. Nederland was toen nog een Republiek en Frankrijk een Koninkrijk. Nu is dat precies andersom. Lees hier meer over de landgrenzen op Sint-Maarten.

Interesse in een reis naar Sint-Maarten of andere Nederlandse eilanden op de Antillen.  En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.