Twa Twa, Picolet en broodje pom

Rotterdam, Paremntiersplein, 21 juli 2013:  Scoorders strepen slagen van picolets op een  wedstrijddag van de  Surinaamse Zangvogelvereniging Euromast. (foto: René Hoeflaak)
Rotterdam, Parementiersplein, 21 juli 2013: Scoorders strepen slagen van picolets op een wedstrijddag van de Surinaamse Zangvogelvereniging Euromast. (foto: René Hoeflaak)

24/7/2013: Zondagochtend, half negen. De thermometer staat al op vierentwintig graden. Tropische
vogels fluiten naar hartenlust onder een strakblauwe hemel. Aanlokkende omstandigheden waarvoor je graag negen uur in een vliegtuig zou willen zitten. Niet  nodig. Want de zondagen op het Rotterdamse Parmentierplein en die van het  Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo doen in de
maanden juli en augustus niet voor elkaar onder. Integendeel.

Door René Hoeflaak

Wellicht is ons veld nog wel beter dan die  van het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Iedereen kan hier vanuit alle  posities zijn kooi in de gaten houden”  aldus bestuurslid Herman Chin a Foeng van de Surinaamse Zangvogelvereniging Euromast uit  Rotterdam. Het veld in de Waalhaven is iedere
zomer het decor van de Twa Twa, Picolet, broodje Pom en Roti maar vooral ook  die van een gezellig en vrolijk samenzijn. Overeenkomstig de doelstelling van de vereniging    “Het organiseren en stimuleren van Surinaamse zangvogelsport met een sociaal  maatschappelijke verantwoordelijkheid voor haar leden”.

Twa Twa en Picolet

Spanning en machteloosheid bij het tellen van fluitslagen (foto: René Hoeflaak)
Spanning en machteloosheid bij het tellen van fluitslagen (foto: René Hoeflaak)

Zondag 7 juli begon de buitencompetitie en  strijden trotse bezitters, liefhebbers en coaches van de Surinaamse zangvogels  via een knock-out systeem op het grasveld bij de Waalhaven om twee “zomer”  kampioenschappen. Die van de Twa Twa’s aan de westzijde. De Picolets strijden  aan de oostzijde. Iedere twintig minuten start een nieuwe finaleronde en  betreden man en vogel de arena. Nadat de kooi  eenmaal is opgehangen krijgen de vogels een kwartier om al fluitend in een felle tweestrijd een kwalificatie naar de volgende ronde af te dwingen. Op een  halve meter afstand vinken – een toepasselijker woord kan bijna niet-  twee scoorders geconcentreerd iedere  fluitslag op een schoolbord. Scores die variëren van 0 tot 172,  zoals bij een Twa Twa tweestrijd vanmiddag.

Strijden om roti

Opwarmen voor de volgende tweestrijd langs het Parmentiersplein in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)
Opwarmen voor de volgende tweestrijd langs het Parmentiersplein in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Samen met de gespannen eigenaren kijk ik op enkele meters afstand belangstellend toe. Machteloosheid hangt in de  lucht. Net als een valk.Enkele leden spreken zelfs over een arend, de vogel  die zich op zondagen als een sluipschutter zou ophouden op en rond de hoogspanningsmast naast het plein. Over belangstelling is sowieso niet te klagen. Twee weken geleden maakte de NOS televisie opnamen voor het programma ‘zomercolumn’.De uitzending staat gepland voor 2 augustus. Wie afvalt kan altijd  nog meedoen aan de ééndaagse competitie. “Dan strijden we om een beker maar ook bijvoorbeeld om een roti-maaltijd”, aldus  Chin a Foeng terwijl steeds meer vogels en kooien aan de randen van het veld  worden gepositioneerd.Na een broodje makreel wandel ik nog een rondje langs de kooien en pik ik een wedstrijdje bij de picolets mee. Het gefluit op en rondom het veld neemt toe. Net als het aanstekelijke en vrolijk makende schatergelach.
Secretaris Imro Lapar vraagt intussen of ik  mij vermaak. Over het antwoord is geen twijfel mogelijk. De Twa Twa en  de Picolet hebben mijn hart gestolen.

Leave a Reply