Artsen, tandartsen en malaria

20/6/2013: Vandaag en deze en vorige week las ik opvallend veel nieuwsberichten met een medisch karakter in de Surinaamse media. Zo  meldden diverse media dat vanaf vandaag  een arts van de Stichting Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ) permanent zal gaan wonen in het binnenland van West Suriname.

Door René Hoeflaak

Volgens Dagblad Suriname zal deze arts de gezondheidsassistenten (GZA’s) ondersteunen. De GZA’s zijn de tussenschakel tussen arts en de gemeenschap.Door de permanente aanwezigheid van de arts zal de wachttijd aanzienlijk worden teruggebracht, zo is te lezen. Nu moest vaak na het eerste consult bij de assistent worden gewacht op de komst van arts die één keer per maand langskwam. Goed nieuws dus. Net als het bericht eerder deze week over de komst van en de eerste behandelingen met de nieuwe niersteenvergruizer  in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. (AZP)Het apparaat vervangt de acht jaar oude vergruizer en
zal de kwaliteit van de behandeling aanzienlijk verbeteren. 

En vanuit Albina berichtte De Ware Tijd Online vorige week over de komst van tandarts John Robinson.Door de komst van een tandarts in Albina is het voor inwoners uit Albina met kiespijn  niet meer noodzakelijk om naar Moengo of Paramaribo af te reizen. Robinson zelf woont in Paramaribo, maar overweegt om in Albina te gaan wonen. De tandarts verwacht ook patienten uit Frans-Guyana, aan de overkant van de rivier. Tot slot  verwijs ik graag naar dit interessant artikel in Dagblad Suriname over de status van malaria in Suriname dat begint met de mededeling dat het Surinaamse kustgebied vanaf 1968 malariavrij is. Nooit geweten.

Albina, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)
Albina, februari 2011 (foto: René Hoeflaak)

Leave a Reply