Dodelijke koraalziekte ontdekt op Bonaire

Bonaire sluit een belangrijke duikplek na de ontdekking van een dodelijke koraalziekte. Het gaat om de ziekte SCTLD dat staat voor Stony Coral Tissue Loss Disease, zo is te lezen in een artikel in het Antilliaans Dagblad. 

Door René Hoeflaak

De SCTLD ziekte werd voor het eerst ontdekt in 2014 in Florida en vernietigt het zachte weefsel van het koraal dat vervolgens binnen enkele weken afsterft. Wetenschappers zijn er nog niet uit of een virus of een bacterie de veroorzaker is van de ziekte, die wordt beschouwd als de meest dodelijke koraalziekte.

Duikplek bij Karpata
Duikplek bij Karpata, Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Naleven duikprotocollen 

De ziekte is vooralsnog op 22 en 23 juli vastgesteld op de duikplek bij Karpata. Dat was aanleiding voor de Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa) om die plek te sluiten. Stinapa dringt er met klem bij alle duikers op Bonaire op aan om alle protocollen stipt na te leven. Zoals het spoelen van duikmateriaal met een bleekoplossing van maximaal 1 procent en verzoekt iedereen zo veel mogelijk van de ontdekking van de ziekte en de naleving van de protocollen in kennis te stellen.

‘’Het is cruciaal dat we verdere verspreiding van de ziekte voorkomen. Er zijn weinig behandeling van deze ziekte’’ aldus een woordvoerder van Stinapa in het Antilliaans Dagblad.

Bonaire
Bonaire (foto: René Hoeflaak)