Interview: Etto Paulus

De werkplaats/stalling van Fietsen in Suriname aan de Grote Combeweg in het centrum van Paramaribo (foto: René Hoeflaak)
De werkplaats/stalling/kantoor van Fietsen in Suriname aan de Grote Combeweg in het centrum van Paramaribo (foto: René Hoeflaak)

Etto Paulus is eigenaar van touroperator Fietsen in Suriname en boekingskantoor Tourbox in Suriname.  In het kantoor van Tourbox, naast het terras van ’t Vat spreekt Groenroodwit met Etto over zijn beide bedrijven.  ‘Het is leuk om steeds iets nieuws te ontwikkelen’

Door René Hoeflaak

Etto: ‘Fietsen in Suriname bestaat bijna twaalf jaar en is destijds opgericht door vrienden uit Rotterdam. Begin 2004 heb ik het bedrijf overgenomen. De ‘stal’ bestond toen uit zeven fietsen. Inmiddels is dat aantal uitgegroeid tot ruim tweehonderd fietsen’
Wat  bieden jullie zo al aan? Etto: ‘We bieden meerdere fietstochten aan. Variërend van eendaagse, twee- , drie- en vierdaagse tot zelfs zestiendaagse fietstochten/fietsreizen. De tochten zijn zowel met als zonder gids. En uiteraard kan je bij ons ook een fiets voor langere tijd huren. Maar daarnaast bieden we ook kayak- en kanotours aan. We zijn vooral actief op de stillere rivieren die geschikt zijn voor kano’s. Die zijn stabieler dan een kayak en voor het varen met een kano is geen ervaring vereist. Zo hopen we een grotere groep te bereiken”

De belangstelling voor fietsen in Suriname neemt toe. Dagelijks melden zich fietsers bij de stalling en werkplaats van Fietsen in Suriname achter de Palmentuin in Paramaribo. Het aantal wisselt van dag tot dag. Soms zijn er groepen van zestig fietsers en op andere dagen een handje vol.

Etto: ‘Tot voor kort bedienden we twee klantgroepen. Toeristen en studenten. Toeristen huren doorgaans een fiets voor één a twee dagen. De studenten vaak voor enkele maanden. De markt voor studenten is overigens wel aan het verzadigen.

November 2014: Etto Paulus (rechts) en bedrijfsleider Frank Biersteker van bij het kantoor van Tourbox (foto: René Hoeflaak)
November 2014: Etto Paulus (rechts) en bedrijfsleider Frank Biersteker bij het kantoor van Tourbox (foto: René Hoeflaak)

Etto legt uit hoe vervolgens Tourbox is ontstaan. ‘Onze gasten vroegen vaak of we nog meer aanboden dan alleen fietsen en fietstour. Midden 2013 heb ik daarom Tourbox overgenomen.

Het assortiment van Tourbox is breed en gevarieerd. Van excursies en dagtours tot en met meerdaagse overnachtingen en (jungle)tochten in het binnenland.  En van vogel tot en met dolfijnspotten. Etto ‘We Eigenlijk kan je bij ons ‘alles’ wel boeken. Slechts twee tours besteden we uit. Wij hebben inderdaad een veelomvattend assortiment.

Etto, je hebt twee groeiende bedrijven. Wat zijn je verdere plannen en ambities?. ‘Eigenlijk hoeven we niet echt groter te worden. In letterlijke zin dan. We zitten hier prima in ons kleine kantoor. Uiteraard wil ik wel groeien in het aantal klanten. Het leuke is om steeds iets nieuws te ontwikkelen’

Zoals? ‘Wel, er zijn nog steeds gebieden in Suriname waar geen toeristen komen. Met vrienden ga ik in januari naar zo’n plek. Twee a drie keer per jaar wil ik een reis organiseren naar onbekende gebieden. Verder denk ik graag mee over speciale thema of bijvoorbeeld wandelreizen’

De fietsen van Fietsen in Suriname (foto: René Hoeflaak)
De fietsen van Fietsen in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Heb je Interesse in de tours van Fietsen in Suriname en/of Tourbox en wil je meer weten.  Stuur dan een mailtje aan Groenroodwit.nl via info@groenroodwit.nl. Rechtstreeks contact opnemen met Fietsen in Suriname en Tourbox kan uiteraard ook.Leave a Reply