2014: droger en warmer

Regen in Suriname (foto: René Hoef;aak)
Regen in Suriname (foto: René Hoeflaak)

En dan volgt hier een weerbericht. De temperatuur in Suriname stijgt en er valt minder neerslag. Dat was althans het geval in 2014. Bij alle 70 Surinaamse meetstations is in 2014 in totaal 1.884,3 millimeter neerslag gemeten.

Na regen volgt altijd zonneschijn in Suriname (foto: René Hoeflaak)
Na regen volgt altijd zonneschijn in Suriname (foto: René Hoeflaak)

Een opvallende lage hoeveelheid. Want het veeljarig neerslag gemiddelde bedraagt namelijk  2.155 millimeter per jaar. Percentueel gezien viel in Suriname in 2014 23 procent minder regen in vergelijking met het veeljarige gemiddelde.

Door René Hoeflaak

Deze cijfers presenteerde waarnemend hoofd van de  Meteorologische Dienst Suriname Sukarni Sallons-Mitro, tijdens een presentatie in het University Guesthouse in Paramaribo op ter gelegenheid van Wereld Meteorologie-dag op 23 maart.

Mindere regenval is geen toeval’ aldus Sallons-Mitro . ‘Er is namelijk aangetoond, dat de gemiddelde temperatuur in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika stijgt, zo ook in Suriname. Voorts is er wereldwijd een variabele neerslag, waarbij er in het ene gebied een toename is en in het andere een afname.  Dit behoeft wel verder onderzoek, monitoring en waakzaamheid voor verdere veranderingen. Het klimaat zal blijven veranderen en dwingt ons te veranderen”, aldus Sallons-Mitro in een artikel in De Ware Tijd van gisteren.

De Surinaamse weerkundige voorspelt voor de periode maart-april-mei 2015 een neerslaghoeveelheid die overeenkomt met het meerjarige gemiddelde en een temperatuur die hoger zal zijn dan het meerjarig gemiddelde. Voor de drie daaropvolgende maanden juni, juli en augustus zal de neerslag wederom lager zijn dan normaal en de temperatuur hoger, zo luidt haar voorspelling. Voor meer info; Bekijk hier de presentatie van het MSD.