Sint-Maarten zoekt samenwerking op het gebied van landbouw

Het Business Acceleration Platform Sint Maarten (BAPS) heeft tot doel bedrijvigheid en ondernemerschap op Sint-Maarten te stimuleren en daarmee werkgelegenheid te creëren. Het platform is een ontmoetingsplaats van bedrijven, innovatieve ondernemers, investeerders en brancheorganisaties maar ook projectontwikkelaars, wetenschappers en ngo’s.

Het daagt (internationale) bedrijven uit verschillende landen uit om duurzaam en met respect voor milieu actief te worden in Sint Maarten.

26 november 2019, Cole Bay, Sint-Maarten, Nederlandse-Antillen (foto: René Hoeflaak)
26 november 2019, Cole Bay, Sint-Maarten, Nederlandse-Antillen (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Sint-Maarten kampt nog steeds met de materiele en economische schade na de verwoestende orkanen Irma en Maria in 2017. Daarnaast heeft de COVID-19 pandemie een grote impact op de economie van het eiland.

De aanvoer en import van voedsel is bijvoorbeeld nog altijd een onzekere en daardoor kwetsbare factor op het eiland. Veel bewoners zijn daarom zelf begonnen met kleinschalige landbouwactiviteiten.

Orkaan
De gevolgen van de orkanen zijn nog altijd zichtbaar op het eiland Sint-Maarten (foto: René Hoeflaak)

Landbouwprojecten op Sint-Maarten

Omdat grootschaligere landbouwprojecten echter noodzakelijk zijn om de zelfredzaamheid van het eiland te vergroten en de afhankelijkheid van buitenaf te verkleinen hebben een aantal bewoners de handen ineen geslagen om de diverse opgestarte privé projecten verder te ontwikkelen en te bundelen. De groep bewoners laten zich hierin vertegenwoordigen door het BAPS, zo is te lezen op de website van Koninkrijk.NU. ”Naast het minder afhankelijk worden van import is het belangrijk voor de ‘green choice’- visie op het eiland en kunnen we de kosten van levensonderhoud voor de bevolking verminderen’‘ aldus (mede)-oprichter Norbert de Melker tegen Groenroodwit.

Het BAPS is dan ook dringend op zoek naar bedrijven en organisaties op het terrein van orkaanbestendige landbouwmethoden, kassen, machines, en financiering.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen BAPS info@bapssxm.com

Sint-Maarten
Sint-Maarten, 26 november 2019 (foto: Rene Hoeflaak)Leave a Reply