Interview: Carmen Wijnaar

Carmen Wijnaar (foto: Carmen Wijnar)
Carmen Wijnaar (foto: Carmen Wijnaar)

13 juni 2016: na een jarenlange loopbaan als onder meer maatschappelijk werker in Rotterdam is Carmen Wijnaar de laatste jaren in zowel Suriname als Nederland actief als ondernemer in onder meer de thuiszorg.

Onlangs startte ze samen met haar man in het Surinaamse district Saramacca restaurant  ‘La Cantina Del  Carmen’. Carmen verdeelt haar tijd en werkzaamheden tussen Suriname en Nederland. In Rotterdam, Carmen’s Nederlandse woonplaats, sprak Groenroodwit met Carmen over haar activiteiten. Het ondernemen smaakt naar meer.  

 Door René Hoeflaak

Carmen: ‘Na een reorganisatie bij mijn laatste werkgever, de gemeente Rotterdam, maakte ik begin 2001 gebruik van het aanbod van een ontslagpremie voor het opstarten van een onderneming. Ik volgde mijn hart en begon een luxe broodjessalon in Delfshaven in Rotterdam’

Eten bij La Cantina del Carmen met uitzicht op de Saramacca rivier (foto: Carmen Wijnaar)
Eten bij La Cantina del Carmen met uitzicht op de Saramacca rivier (foto: Carmen Wijnaar)

De vele gesprekken en contacten met ouderen in haar zaak, bracht Carmen (60) op het idee om een zorgopleiding te gaan doen. Ze verkocht haar zaak en na het afronden van haar studie begon in 2003 het idee te borrelen om naar Suriname terug te keren. Carmen: ‘na een oriënterend marktonderzoek naar ouderenzorg in Suriname besloten mijn man Henny en ik definitief naar Suriname terug te keren en startte ik ‘Particuliere Thuis- en vakantiezorg Carmen’s Care’. Met overigens als werkgebied naast Suriname ook Aruba, Bonaire, Curaçao en vooral Nederland. Dat is ook de reden dat ik enkele maanden per jaar in Nederland verblijf’ zo vult Carmen aan.

Saramacca

Zowel Carmen als haar man hadden de wens om buiten  de stad te wonen. Uiteindelijk vonden ze een geschikte woonlocatie aan de Saramacca rivier in het district Saramacca, niet ver van Groningen. Terwijl Carmen zich vooral richtte op haar zorgactiviteiten in Suriname en Nederland begon haar man Henny met het verkopen van aardewerk. Handgemaakte kruiken van natuurklei en houtskool,  vanaf een Pinahut aan de straatzijde te Saramacca.

Rust en natuur in Saramacca (foto: Carmen Wijnaar)
Rust en natuur in Saramacca (foto: Carmen Wijnaar)

Carmen: ‘Al vrij snel en regelmatig vroegen klanten om een hapje en een drankje. En zo ontstond het idee om ook snacks, koeken  en drank te verkopen. Aanvankelijk telde de menukaart één gerecht en één soep. Die bereidden en kookten wij in onze eigen keuken’.

La Cantina del Carmen

La Cantina del Carmen (foto: Carmen Wijnaar)
La Cantina del Carmen (foto: Carmen Wijnaar)

De verkoop van soepen viel in goede aarde en verliep voorspoedig. Het verplaatsen van de keuken naar de grotere garage was dan ook niet alleen een logische volgende stap maar ook het startsein voor de oprichting  van Eetgelegenheid  ‘La Cantina Del Carmen’.

We zijn open vanaf 10 uur in de ochtend en serveren ook dagelijks ontbijt en lunches op afspraak. Verder soepen en een ‘special of te day’ zoals pom.  Officieel gaan we open rond september/oktober maar gasten zijn nu uiteraard al welkom’. En zo is Saramacca dus een nieuw eetgelegenheid rijker.  ‘En met overnachtingsmogelijkheid voor 1 a 2 gasten. We hebben namelijk ook nog een klein appartementje op ons terrein’ aldus Carmen.

Een ding is duidelijk: het ondernemen smaakt naar meer.

NB: de website is binnenkort online. Het adres van ‘La Cantina Del Carmen’ is Dirkshoop BR 121 E – Distrikt Saramacca te Groningen, telefoonnummer: 00 597 87 10 135.

Overnachten in een appartement met  1 a 2 personen  is mogelijk (foto: Carmen Wijnaar)
Overnachten in een appartement met 1 a 2 personen is mogelijk (foto: Carmen Wijnaar)
Carmen en Henny verkopen ook kruiken (foto: Carmen Wijnaar)
Carmen en Henny verkopen ook kruiken (foto: Carmen Wijnaar)

Leave a Reply