Marion Schroen schrijft wandelboek over Sint-Eustatius: ”iemand moet de schoonheid van het eiland vertellen”

Vorige maand verscheen het boek ‘Wandelen op Sint-Eustatius, geschoeid op Nederlandse leest‘, waarin Marion Schroen met 22 wandelingen haar passie voor wandelen op het Antilliaanse eiland deelt. Marion woonde en werkte bijna haar hele leven op alle (Nederlands) Antilliaanse eilanden. Sinds 2018 woont ze op Sint-Eustatius en is ze – zoals ze zelf zegt- verliefd op het eiland. Groenroodwit sprak met Marion over haar wandelingen en haar liefde voor Sint-Eustatius.

Wandelen op Sint-Eustatius

Door René Hoeflaak

Met een korte onderbreking voor haar studie in Nederland, woont Marion vanaf haar 3e levensjaar op Curaçao. Haar kinderen werden er geboren. Tientallen jaren adviseerde ze de Antilliaanse overheid en politici en werkte en verbleef ze op alle Antilliaanse eilanden. Behalve Sint-Eustatius. Maar dat veranderde in 2018. Toen werd ze gevraagd voor een baan op Sint-Eustatius (Statia). “mijn kinderen waren net uit huis, dus ik greep de kans met beide handen aan. Ik was nog nooit op Statia geweest. Het was een baan voor twee jaar maar al vrij snel werd ik verliefd op het eiland en besloot ik hier te blijven wonen’’

Van tropisch regenwoud tot droogte van Curaçao

Vanaf dat moment trekt Marion er wekelijks op uit voor een lange wandel en telkens weer ontdekt ze nieuwe, verrassende en mooie plekken. Sint-Eustatius is volgens Marion met geen enkel ander Antilliaans eiland  te vergelijken. ’’vooral de natuur is zo divers. Tijdens één wandeling kan je hier zowel het tropische regenwoud als de droogte van Curaçao en alles wat daar tussen inzit, ervaren. Je kan hier zowel bergen beklimmen als vlakke wandelingen maken. Of een historische wandeling’’ aldus Marion met een aanstekelijk enthousiasme.

Sint-Eustatius
Sint-Eustatius (foto: Marion Schroen)

Indrukwekkende historie

Want naast vooral wandelingen in de natuur bevat haar wandelboek ook historische wandelingen. Sint-Eustatius kent immers een indrukwekkende geschiedenis. Groenroodwit schreef er eerder over. Zo is Fort Oranje de plek waar gouverneur Johannes de Graaff in 1776 elf saluutschoten liet afvuren voor het Amerikaanse schip Andrew Donia. Voor Amerika betekenden de saluutschoten de eerste erkenning van een buitenlandse mogendheid. ‘’Ook Alexander Hamilton, een van de grondleggers van de Amerika, bracht hier zijn jeugd door. Sint-Eustatius is letterlijk een openluchtmuseum. Ik verveel mij hier geen seconde’’


Bijna dagelijks trekt Marion haar wandelschoenen aan om het eiland te verkennen. Soms ook voor meerdere dagen. “dan ga ik vrijdagavond uit huis met een hangmat en keer ik maandagochtend weer terug. Ik heb veel gezworven over het eiland. Ik wil minimaal twee dagen per week wandelen’’

Marion Schroen, Sint-Eustatius
Marion Schroen, wandelend op Sint-Eustatius (foto: Leontine Durby)

Iemand moet de schoonheid van Sint-Eustatius vertellen

Sinds deze zomer wandelt Marion samen met haar buurvrouw Leontine Durby, tevens fotografe. De wandelfoto’s die ze samen deelden op sociale media ontlokte zoveel positieve reacties dat Marion besloot haar haar wandelingen te beschrijven en vast te leggen in een wandelboek. ‘’iemand moet immers de schoonheid van het eiland vertellen’’ aldus Marion die eraan toevoegt dat ze in het boek  ook informatie deelt over Sint-Eustatius die interessant is voor niet-wandelaars.

22 gevarieerde wandelingen

En zo verscheen vorige maand  ‘Wandelen op Sint-Eustatius, geschoeid op Nederlandse leest’, een  boek van 130 pagina’s met 22 gevarieerde wandelingen, overzichtelijk onderverdeeld in drie gebieden en thema’s. Cultuurvlakte en kustroutes, wandelingen in Quill National Park en routes in het Boven National Park, de favoriete plek van Marion. Wandelingen die variëren in zowel afstand als thema en in het boek worden aangevuld met nuttige tips over Sint-Eustatius en wandelen in de tropen. Het boek droeg Marion op aan haar moeder, vader, echtgenoot en kinderen en is uitgegeven door Anoda Publishing

Sint-Eustatius
Wandelen op Sint-Eustatius(foto: Leontine Durby)

Geschoeid op Nederlandse leest.

Met de ondertitel ‘geschoeid op Nederlandse leest’ verwijst Marion naar de dubbele banden tussen Sint Eustatius en Nederland  die volgens haar soms uitbundig zijn, bijvoorbeeld tijdens een bezoek van prinses Beatrix end 2019, maar ook als koel en afstandelijk worden ervaren en waarin Nederland als de controlerende ambtenaar wordt gezien. ” Daarnaast verwijst het ook naar de allereerste Europese bewoners in 1600, die uit Zeeland kwamen en de relatie tussen de Caribisch-Statiaanse koninkrijk burger, veelal afstammend van de slaven en de Nederlandse koninkrijk burger, opgegroeid in een Europese wereld .  Deze prachtige interessante schoen op een degelijke leest heeft ongelofelijk veel te bieden aan de bewoners en aan de passanten”

 

Sint-Eustatius
7 december 2019: Fort de Windt, Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

 Oud worden op Sint-Eustatius

Met het wandelboek maakt Marion haar debuut als schrijfster. Als het aan Marion ligt komt er zeker een vervolg. ‘’schrijven is naast wandelen mijn passie. Ik weet zeker dat er een volgend boek komt. Wellicht geen wandelboek maar in ieder geval wel over Sint-Eustatius. De kans is groot dat ik hier oud word’’

NB: lees hier meer blogs en artikelen 0p Groenroodwit over Sint-Eustatius en andere Antilliaanse eilanden.

Sint-Eustatius
Kleurrijk Sint-Eustatius (foto: Marion Schroen)