Verhalenhuis op Plantage Frederiksdorp geïnspireerd door Rotterdam en Amsterdam

In maart start ´Het geheugen van Noord-Commewijne’ een permanent project dat het verhaal vertelt van Noord-Commewijne. De verhalen zijn zowel te zien, te lezen en te horen in het Verhalenhuis op Plantage Resort Frederiksdorp, ver daarbuiten en op de website ‘Het geheugen van Noord-Commewijne’ . Groenroodwit sprak met, Sirano Zalman, projectleider en directeur van Plantage Resort Frederiksdorp

Door René Hoeflaak

‘Het geheugen van Noord Commewijne’ is een zogenaamd twinning project waarbij Surinaamse en Nederlandse organisaties duurzaam samenwerken. In dit geval gaat het om een samenwerking tussen de Hoge School van Amsterdam en de Stichting Gedeeld Cultureel en Historisch Erfgoed Suriname-Nederland.

Noord-Commewijne
Bakkie, Noord-Commewijne, maart 2016 (foto: René Hoeflaak )

Frederiksdorp

Sirano: ‘’Op plantage Frederiksdorp staan acht historische panden zoals een voormalige gevangenis, een officierswoning en een politiepost. De plantagewoning uit 1742, overigens het oudste pand van Suriname, hebben we als verhalenhuis beschikbaar gesteld aan het project. Het plan voor een verhalenhuis op Frederiksdorp viel samen met het plan om Plantage Frederiksdorp in te richten als openluchtmuseum

Frederiksdorp
Frederiksdorp, Suriname, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Verhalen uit het hart (van Commewijne) 

In het Verhalenhuis zijn verhalen te lezen, zien en horen uit Noord-Commewijnse dorpen als en woongemeenschappen als Pomona, Rust en Werk, Frederiksdorp, Alliance, Bakkie, Mariënburg, Margaretha en Kronenburg. “Van Braamspunt tot en met Bakkie hebben we veel mensen geïnterviewd. Dat heeft uiteindelijk geleid tot 110 uitgeschreven verhalen. Zowel persoonlijke verhalen over werk, feesten, jeugd etc. als verhalen die de gemeenschap aangaan zoals migratie en ontwikkeling. Allemaal verhalen uit het hart. De interviews hebben we verfilmd en zijn -interactief- te bekijken en te beluisteren in het Verhalenhuis, ondersteund met passende voorwerpen’ aldus Sirano, de 

Margaretha
Margaretha, Commewijne, Suriname, februari 2017 (foto: René Hoeflaak)

Verhalenhuis Belvedère Rotterdam

Het project is geïnspireerd door ‘Het geheugen van Oost’ ,een verhalenplatform waar gewone, alledaagse herinneringen en verhalen van buurtbewoners uit Amsterdam Oost worden verzameld en gedeeld. Daarnaast is inspiratie, kennis en expertise opgehaald bij het Verhalenhuis Belvedère , in de Rotterdamse wijk Katendrecht.


 

Verhalenhuis Belvedère Rotterdam
Verhalenhuis Belvedère, Rotterdam, 28 december 2020 (foto: René Hoeflaak )

 

Fietsen, verhalen en Commewijne

Naast het Verhalenhuis omvat het project ´Het geheugen van Noord Commewijne´ ook een website en een educatieve wandel- en fietsroute, eventueel te combineren met een overnachting. De website is de dragende factor in het project. Het is de bedoeling dat er voortdurend verhalen worden toegevoegd.

Frederiksdorp
Plantage Frederiksdorp, Suriname, februari 2017 (foto: René Hoeflaak )

‘’ Verder kan je met een routekaart en een app van dorp naar dorp fietsen of wandelen en terplekke met een QR code verhalen scannen en beluisteren zodat de verhalen nog levendiger worden, eventueel in combinatie met een overnachting. Er zijn steeds meer overnachtingsvoorzieningen in het gebied. Frederiksdorp is echter wel de enige plek die voldoet aan de internationale standaardnormen met wifi, diner a la carte, zwembad, bar etc” aldus Sirano, die ook eigenaar is van onder meer touroperator Acces Travel en resort Danpaati.

Sirano Zalman
Sirano Zalman in Danpaati, maart 2016 (foto: René Hoeflaak)

 

Openluchtmuseum Frederiksdorp

De voorbereidingen voor het project vielen midden in de corona crisis. Een moeilijke periode zonder toeristen en gasten, die nog steeds niet voorbij is. “Een emotionele periode. We hebben helaas van veel personeelsleden afscheid moeten nemen. Ik probeer zoveel mogelijk zakelijk te blijven en zie deze periode als een grote uitdaging. Met een klein team in Frederiksdorp zijn we volop bezig met de inrichting van het Openluchtmuseum’’     

 

De website is inmiddels online. De officiële opening van ‘Het geheugen van Noord Commewijne’ en het Verhalenhuis staat gepland voor maart 2021. Het project heeft een permanent karakter.