Suriname plaatst eerste glasbakken en vraagt aandacht voor bedreigde zeeschildpadden en jaguars

Glasbakken, schildpadden en jaguars. Onderwerpen die onafhankelijk van elkaar deze week de Surinaamse pers haalden met als gezamenlijk raakvlak: mens bedreigt aarde .

Door René Hoeflaak

Het eerste bericht betreft de plaatsing van de eerste glas inzamelbakken in Suriname. Twee om precies te zijn.  Op de hoek van de Lallarookhweg en Franchepanestraat en op de Anton Dragtenweg  in  Paramaribo.

 

Anton Dragtenweg
Anton Dragtenweg, november 2014 (foto: René Hoeflaak )

 

De bakken zijn geplaatst door de  de Stichting Support Recycling Suriname (SuReSur). Deze stichting is in 2015 opgericht en heeft tot doel de Surinaamse bevolking bewust te maken van het nut en voordeel van recycling. SuReSur plaatste eerder al inzamelbakken voor plastic afval. Groenroodwit berichtte hier eerder over in  2016.

De glasbakken zijn verdeeld in twee vakken. Voor gekleurd glas en heldere glas. Beiden zonder deksel. Volgens de stichting  gaat om een pilot van vier maanden’. ‘ Na vier maanden gaan wij meerdere bedrijven erbij halen en gaan wij uitbreiden.’ Aldus de stichting in Dagblad Suriname.

 

Afval in Suriname
Maart 2016: afval aan de oevers van de Commewijne (foto: René Hoeflaak)

Zeeschildpadden en jaguars in Suriname

Voor het andere bericht moeten we naar de Wijdenboschbrug. Want daar plaatste de WWF Guianas, de Surinaamse tak van het Wereldnatuurfonds, twee levensgrote billboards waarin de organisatie  oproept om te stoppen met 1). het stropen en eten van zeeschildpadeieren en 2). het jagen en stropen van jaguars in het binnenland van Suriname.

Verwerkingskeukens buiten Paramaribo

Omdat de jaguars steeds zeldzamer zijn in Azië, weten stropers steeds meer de weg naar Suriname te vinden. Jaarlijks worden in Suriname honderd jaguars gestroopt, die worden gelokt met aas, een geit of hond, waarna ze worden neergeschoten door lokale jagers. “Eenmaal gedood wordt de jaguar geprepareerd in speciaal daarvoor opgezette verwerkingskeukens. Die zijn gebouwd door Chinezen en liggen meestal op hun hout- en goudconcessies buiten de stad”,  aldus een artikel in Trouw in 2018.

Jaguar
Jaguar (bron: Wikipedia )

De jaguar wordt in delen of geheel verhandeld. Haren, huid, tanden en karkas worden verwerkt tot een soort ‘tijgerpasta’ die vervolgens worden gesmokkeld naar China. Volgens veel Chinezen helpt de pasta tegen chronische gewrichtspijn, verhoogt het de seksuele prestaties en verbetert het de gezondheid en het welzijn.

Jacht op jaguar strafbaar

Het WWF wijst erop dat het stropen op jaguars strafbaar is. Het WWF start binnenkort een project om het aantal jaguars te monitoren, aldus Dagblad Suriname.

 

Leefgebied jaguar in Suriname
Het leefgebied van de jaguar in Zuid-Amerika. Rood: huidig leefgebied, roze: voormalig leefgebied