Goed nieuws: koraal Bonaire lijkt zich te herstellen

Goed milieunieuws ut Bonaire. De Stichting Nationale Parken Bonaire (afgekort: STINAPA Bonaire) constateert dat verdere verbleking van het koraalrif voor de kust van Bonaire stopt.  Kleuren herstellen zelfs.

Klein Bonaire
Klein Bonaire, een geliefde duikplek voor de kust van Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Er volgt nog een laatste monitoringsmoment deze maand maar de natuurorganisatie is optimistisch, zo is te lezen op de website van Koninkrijk.nu.  ‘’het koraal lijk zich te herstellen’’ aldus STINAPA.

STINAPA is een non-gouvernementele organisatie die De nationale parken op Bonaire beheert als opvolger van de in 1962 opgerichte STINAPA N.A. (Stichting Nationale Parken Nederlandse Antillen)

STINAPA

Hogere zeewatertemperaturen. Lichtpuntje uit Bonaire.

Verbleking van het koraal wordt mede veroorzaakt door hogere zeewatertemperaturen of vervuiling omdat algen dan het weefsel van koraal verlaten. Om verbleking van het koraal tegen te gaan bedachten verschillende wetenschappers al diverse inventieve oplossingen. Zoals het pompen van koud bodemwater naar het rif, het verplaatsen van algen of het met geluiden lokken van vissen naar het verlaten en afgestorven koraal. Maar de belangrijkste oplossing is uiteraard het stoppen van de opwarming van de aarde.

Maar hoe dan ook, dit goede nieuws uit Bonaire is toch een lichtpuntje. Zeker na de recente berichten over bijvoorbeeld het koraalrif bij Curaçao.

 

Bonaire
Bonaire (foto: René Hoeflaak)