Schade koraalrif Curaçao na incidenten 2017 en 2019 onherstelbaar

In september 2019 botste het mobiele olieplatform CIMC GRETHA tijdens een storm op het koraalrif Boca Sami bij Curaçao. Om verdere escalatie van het ongeluk te voorkomen en op positie te kunnen blijven werden de schroeven drie kwartier lang aangezet. Met desastreuze gevolgen voor het koraal.  Duikers ontdekten enkele dagen later dat het koraalrif over een lengte van zo’n 60 meter was beschadigd of afgestorven. Onherstelbaar, zo blijkt nu.

 

Curaçao, 22 januari 2010 (foto: René Hoeflaak)
Curaçao, 22 januari 2010 (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

Bij dreigende storm worden schepen en mobiele platforms doorgaans naar open zee verplaatst. Onder meer reden voor de milieuminister van Curaçao om te onderzoeken of de eigenaar van het platform daarom aansprakelijk kon worden gesteld. De minister zocht hierover contact met Nederland.


Naar aanleiding van een artikel eind oktober op Follow The Money over de passieve houding van Nederland met betrekking tot deze ramp stelde de D66 kamerleden Antje Diertens en Tjeerd De Groot op 28 oktober zeven schriftelijke vragen aan de Nederlands staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijk relaties.

Assistentie Curaçao in overweging

Uit  de antwoorden van Knops gisteren blijkt dat Nederland pas assistentie overweegt bij het onderzoek indien Curaçao daar formeel om vraagt en dat dit nog niet het geval is. Verder geeft de staatssecretaris aan dat een eerder incident in 2017 voor de kust van Curaçao met een olieplatform waarbij eveneens sprake was van milieuschade, niet heeft geleid tot een aanpassing van de voorschriften voor scheepvaartveiligheid. Daarbij geeft hij aan dat de incidenten bovendien verschillen. Volgens aan nieuwsbericht van NOS in 2017 zou het naar alle waarschijnlijkheid gaan om platform van de Nederlandse projectontwikkelaar BAM.

Curacao
Boca Sami ligt in de St. Michielsbaai in centraal Curaçao

 

Onherstelbare schade

De milieuschade is echter bij beide incidenten helaas even desastreus. Uit de antwoorden van de staatssecretaris in de brief blijkt ´voor wat betreft het incident in 2017 nog tientallen jaren zal duren voor de ‘wonden’ aan het rif heel langzaam weer kunnen dichtgroeien, en zeker is dat niet´. De schade uit 2019 is nagenoeg onherstelbaar. ´Herstelwerkzaamheden zijn nagenoeg onmogelijk´

Volgens Knops liggen er nu geen boorplatformen voor de kust van Curaçao die mogelijk een gevaar voor het koraal kunnen vormen.Leave a Reply