Ministers: “toeristen in Suriname lappen COVID-19 maatregelen aan hun laars”

Iedereen die naar Suriname afreist moet een maximaal 72 uur oude negatieve COVID 19 PCR test overleggen en vervolgens voor 10 dagen in quarantaine in een door SHATA aangewezen hotelaccommodatie .

Op eigen kosten of met een reisverzekering met COVID-dekking. “Indien niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, zal de toegang tot Suriname geweigerd worden”. Deze boodschap werd gisteren nog eens herhaald door de Surinaamse ministers Amar Ramadhin en Albert Jubithana van respectievelijk Volksgezondheid en Toerisme.  

De reisverzekering voorwaarde geldt overigens niet voor Surinaamse ingezetenen. Die mogen, na schriftelijke toestemming van  het Ministerie van Volksgezondheid of BOG, ook in thuisquarantaine.

 

Reisadvies Suriname
COVID-19 reisadvies Suriname per 25 november:: nog altijd code geel

Door René Hoeflaak

Ook aan transport vanaf de luchthaven zijn speciale voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld de verplichting om met speciale taxi’s – door N.V. Luchthavenbeheer aangegeven transportbedrijven-  te reizen. Zonder  ‘afhalende medepassagiers’. Klik  hier voor de lijst van aangewezen taxibedrijven.
Met de naleving van de voorwaarden gaat het nogal eens mis. Dit tot onvrede en frustratie van beide Surinaamse ministers. En dus volgde een duidelijke boodschap. ‘’Indien reizigers naar Suriname moeite hebben met de Corona (in)reisvoorwaarden, moeten zij maar wachten tot Corona de wereld uit is” zo is te lezen site van United News gisteren.

 

COVID 19
COVID-19 statistiek Suriname per 25 november. 18 actieve gevallen.

In quarantaine vanaf aankomst in Suriname

Over de voorwaarde bij het vervoer van de luchthaven zei minister Jubithana ‘’dat men moet beseffen dat de afgelopen periode verschillende diensten de gang van zaken op en buiten de luchthaven hebben geobserveerd en geanalyseerd en dat steeds weer is gebleken, dat bij het instappen in de auto zowel de afhaler als de passagier zonder hun mond- en neusbedekking plaatsnemen in de auto, vaak met de airco aan, ondanks de richtlijnen aangeven dat er maar 1 persoon mocht afhalen en de bezoeker ook nog achterop plaats moet nemen. Dit gebeurde in de meeste gevallen niet”.  

‘’Je ben in quarantaine vanaf het moment van aankomst” aldus de minister.

Suriname
Bushalte wijk Rainville nabij Palmentuin (foto: Rene Hoeflaak)

Toeristen uit Nederland in Suriname

Volgens de minister moeten toeristen uit Nederland ook iemand in Suriname aanwijzen die garant voor hen wil staan. Dit ook omdat is gebleken dat de bezoekers, nadat zij in Suriname zijn aangekomen, de quarantaine- en Covid-regels overtreden en  “aan hun laars lappen” .  “Eventuele schade zal verhaald worden op de personen die garant staan voor de gasten” aldus de minister.


Leave a Reply