Diaspora: Rotterdams raadslid Balwantsingh: ”Rotterdam kan op elk niveau rol spelen in Suriname”

Het Rotterdamse PVDA gemeenteraadslid en TV presentator Narsingh Balwantsingh pleit voor een hernieuwde samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en Suriname. Vorige maand stelde hij hierover schriftelijke vragen aan het Rotterdamse college van B en W. Aanleiding voor Groenroodwit om  nader kennis te maken en hierover verder door te praten met Narsingh, die zijn werk als raadslid combineert met die van programmamaker. ‘’Rotterdam kan op elk niveau een rol spelen” 

Narsingh Balwantsingh
Narsingh Balwantsingh (foto: Narsingh Balwantsingh)

 

 

Door René Hoeflaak

Narsingh Balwantsingh studeerde in de jaren negentig op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Tijdens zijn studie maakte hij lokale radioprogramma´s die niet onopgemerkt bleven bij de toenmalige Hindoe omroep OHM. ” de omroep bestond toen net 4 jaar en was op zoek naar jonge programmamakers. Ze nodigden mij uit en ik ben er direct begonnen. Sindsdien ben ik niet meer weggeweest uit de Hilversumse mediawereld

Joop den Uyl en Suriname

Sinds 2015 werkt Narsingh als programmamaker bij de NTR. Zo gaat hij in het programma Iedereen Verlicht in een Tuktuk op bezoek bij verlichte mensen. Vanaf 2018 is hij raadslid in Rotterdam. Namens de PVDA. “Ik ben opgegroeid in een ‘rood nest’. Mijn ouders stemden altijd al PVDA,  mede door oud minister-president Den Uyl, die werd gezien als de man die zorgde voor de luchtbrug tussen Suriname en Nederland. Ik was altijd al lid van de PVDA. Maar nooit actief”

 

Narsingh Balwantsingh
Narsingh Balwantsingh (foto: www.narsingh.nl

Surinaamse gemeenschap in Rotterdam

Dat veranderde toen de Rotterdamse wethouder Richard Moti hem vroeg om zich verkiesbaar te stellen als raadslid. Met succes. Want in 2018 trad Narsingh aan als een van de vijf PVDA raadsleden in de Rotterdamse gemeenteraad. “Een van mijn doelstellingen was en is onder meer om een as uitstrooiplek op het water voor gecremeerde Hindoestanen te realiseren. Maar uiteraard en vooral vertegenwoordig ik alle Rotterdamse PVDA kiezers alhoewel ik natuurlijk – door mijn achtergrond- bekend ben met en in de Surinaamse gemeenschap en mij link aan initiatieven vanuit de Surinaamse gemeenschap, zoals het presenteren van de Srefidensi show, onlangs”.

Samenwerking Rotterdam en Suriname

In november schreef Narsingh dus een brief aan het Rotterdamse college van B en W waarin hij een lans brak voor een hernieuwde samenwerking tussen Rotterdam en Suriname. Een samenwerking die met het verkillen van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Suriname  ruim tien jaar geleden in een waakvlamstand kwam. “Met de wisseling van de macht deze zomer in Suriname zijn echter de politieke deuren weer opengegaan. Dat biedt kansen, ook dus op decentraal stedelijk niveau, zoals voor Rotterdam. Ik pleit er dan ook voor om te kijken naar de wederzijdse behoefte en kansen . Op gelijkwaardig niveau. Het is nu het moment om naar elkaar de hand uit te steken. Rotterdam kan op elk niveau een rol spelen”.


Handelsmissie Rotterdam naar Suriname

Narsingh verwacht dat de beoogde ambassadeur van Suriname in Nederland, Rajendre Khargi, na zijn installatie contact opneemt met de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. ‘’Een Rotterdamse handelsmissie zou dan een mooi gespreksonderwerp kunnen zijn”. Gelijkwaardigheid is daarbij wel een sleutelwoord voor Narsingh ”het is nu eenmaal historisch bepaald dat Nederland graag de regie neemt. En dat ligt gevoelig. Dat heb ik van jongs af aan ervaren. Ik vind het in dit licht dan ook belangrijk dat Suriname zelf aangeeft waar de behoefte ligt. Het trauma van de kolonie is nog steeds aanwezig”.

Narsingh Balwantsingh
Narsingh Balwantsingh in Suriname (foto: facebookpagina Narsingh Balwantsingh)

Diepzeehaven Paramaribo

Narsingh is van mening dat een herstelde samenwerking positief is voor de werkgelegenheid en bedrijvigheid in zowel Rotterdam als Suriname en noemt daarbij als voorbeeld het inzetten van Rotterdamse expertise bij het aanleggen van een diepzeehaven in Suriname. Of op het terrein van onderwijs, veiligheid en justitie of landbouw. “ik zie een toekomst voor Nederlandse boeren in Suriname”

Nickerie en Paramaribo

De 45-jarige Narsingh (‘’ik ben 2 maanden ouder dan Suriname’’ ) reist zelf 1 a 2 keer per jaar naar Suriname.  ‘’ik heb familie in Suriname en pendel doorgaans heen en weer tussen Nickerie en Paramaribo. Lekker roti eten bij Chris Roti of chillen in Torarica. Vooral aan Nickerie bewaar ik heel veel goede herinneringen. Ik kom er graag. Telkens neem ik mij voor om het binnenland in te gaan, maar het komt er maar niet van. In de toekomst wil ik wel overwinteren in Suriname”

 

Nickerie
Nickerie, maart 2018 (foto: René Hoeflaak)Leave a Reply