Academy for Woman Entrepreneurs ondersteunt vrouwelijke ondernemers in Suriname

Groenroodwit sprak met Marita Grant, landelijk coördinator van de Academy for Woman Entrepreneurs in Suriname. Dit Amerikaanse project wil wereldwijd 50 miljoen vrouwen ondersteunen bij het zelfstandig ondernemen. Met onder meer de gratis training Dream Builders, dat inmiddels door 80 Surinaamse vrouwen is afgerond.  

Academy For Woman Entrepreneurs Suriname

 Door Rene Hoeflaak

Marita Grant woonde veertig jaar in Nederland en werkte onder meer voor de oliemaatschappij Kuwait Petroleum. In 2013 keerde ze samen met haar partner terug naar haar geboorteland Suriname en vestigde zich in het district Para. Eerst als eigenaar van een buurtwinkel. In 2015 stapte ze over naar de maatschappelijke hulpverlening en ging ze aan de slag bij de Stichting RUMAS , dat zich richt op drop-outs. ‘’daar deed ik de projectadministratie en financiële administratie. Vervolgens ben ik activiteiten gaan organiseren voor Paraanse vrouwen, zoals een speciale vrouwendag. Er was in Para niets te beleven voor hen’’

Academy for Woman Entrepreneurs Suriname

Het welzijnswerk beviel Marita goed. Net als het ondernemerschap. Na wederom een korte periode als zelfstandig horeca ondernemer, ging ze aan de slag bij de Stichting Vonzell, opgericht door Leanda Zeldenrust. Als coördinator van “Para Kow’ Prani” (Para, laten we gaan planten), een project met verschillende trainingen gericht op mannen en vrouwen in de landbouw. Zoals budgetteren en het opzetten van een landbouwbedrijf. Vervolgens werd Marita coördinator van Academy for Woman Entrepreneurs (AWE). Eerst in dienst van Leduc Consultancy & Training,  de werkmaatschappij van Leanda Zeldenrust, die de Academy for Woman Entrepreneurs in Suriname introduceerde. Op dit moment is Marita country coördinator, als freelancer.

 

Academy For Woman Entrepreneurs Suriname
Groepsessie Witsantie van de Academy For Woman Entrepreneurs Suriname. Rechts achter Marita Grant (foto: Marita Grant)

Marita: ‘’The Academy for Women Entrepreneurs heeft als doel om wereldwijd 50 miljoen vrouwen te ondersteunen bij het ondernemen en starten van bedrijven. Bijvoorbeeld met het aanbieden van een online trainingsprogramma Dream Builder, een gratis trainingsprogramma dat bestaat uit 13 modules. Het initiatief wordt financieel ondersteund door het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, via de Amerikaanse Ambassades in de betreffende landen’’

Amerikaanse ondernemers, groepslessen met coaches in Suriname

De modules kunnen zowel in groepsverband als online in eigen tijd worden gevolgd. De online modules worden ondersteund met filmpjes van Amerikaanse vrouwelijke ondernemers. Iedere module eindigt met een aantal vragen. Het tempo en aanvangsmoment bepaalt de cursist zelf. De lestaal is in het Engels  ‘’Het uiteindelijke doel is om de vrouwelijke ondernemers naar een hoger niveau te tillen. Als je alle vragen hebt ingevuld, heb je eigenlijk al een business plan en kan je zelf een certificaat uitprinten. Je krijgt pas een certificaat als je het hele programma hebt doorlopen. Je kan niets overslaan’’

Academy For Woman Entrepreneurs Suriname
Pitchfinalisten van de Academy For Woman Entrepreneurs met links in het midden Leanda Zeldenrust en links achter Marita Grant (foto: Marita Grant)

Het Dream Builders programma wordt in Suriname ook aangeboden in groepsverband met ondersteuning van vijf vrouwelijke coaches. De deelnemers in groepsverband participeren in vijf master classes, twee evenementen en een pitchwedstrijd, waarbij vrouwen geldbedragen kunnen winnen, ter investering in hun bedrijven.  De groepstraining duurt 13 weken. ‘’In Suriname hebben inmiddels 130 vrouwen het programma doorlopen. Tachtig daarvan hebben de training succesvol afgerond met een ondernemersplan en een certificaat. Veel vrouwen hebben al een onderneming maar willen zichzelf meer bekwamen. Bijvoorbeeld in financiële zaken. Of het sluiten van partnerschappen met andere bedrijven’’.

Binnenland van Suriname, leren op een mobieltje

AWE richt zich in Suriname ook en vooral op vrouwen in minder ontwikkelde gebieden zoals het binnenland. Naast de Engelse taal waarin de training wordt gegeven is het ontbreken van internetvoorzieningen daarbij een obstakel. ‘’deelnemers van een groep te Witsanti volgden de lessen in gemeenschapshuizen. Die vrouwen waren zo gemotiveerd en doorliepen de volledige training in een snel tempo. Een deelnemer met een laptop had slechts vier dagen nodig. Veel deelnemers volgen de lessen ook op een mobieltje ’ aldus Marita.

Academy For Woman Entrepreneurs Suriname

Simpelere versie  

Omdat onzeker is hoe lang het AWE programma nog door de Verenigde Staten wordt ondersteund zoekt Leduc Consultancy nu naar alternatieven. Niet alleen voor financiële ondersteuning maar ook voor wat betreft het inhoudelijke programma. ‘’Bijvoorbeeld met een Nederlandstalige en/of een simpeler versie. We gaan sowieso door. Dus vrouwen, meld je aan ’’ aldus Marita

Wie geïnteresseerd is in de gratis training Dream Builders, kan via Whatsapp contact opnemen met Marita Grant + 597 8605817 of awesuriname@gmail.com.

Meer interviews lezen: klik dan hier .