Hanneke Floor schildert op Sint-Eustatius muren en wanden met kleurrijke portretten, vogels en bloemen

In 2019 verruilde kunstenares Hanneke Floor Curaçao voor Sint-Eustatius. Geïnspireerd door onder meer de Quill vulkaan en Zeelandia Beach beschildert Hanneke op het eiland muren en wanden met kleurrijke portretten, vogels, bloemen en vergezichten. Daarnaast organiseert en begeleidt Hanneke op het eiland kunstroutes.

Hanneke Floor
Hanneke Floor aan het werk op Sint-Eustatius (foto: Hanneke Floor)

 Door René Hoeflaak

 ’Als kind ben ik al begonnen met tekenen. Bijvoorbeeld bij mijn verhaaltjes. Op de basisschool, in de 5e klas won ik de eerste prijs voor de opening van het nieuwe dorpshuis. Het schilderen kwam later.  Na mijn studie model en portretschilderen in Utrecht,  heb ik mijn weg gevonden’’

Mural in opdracht van het departement van cultuur
Mural op Sint-Eustatius van Hanneke Floor (foto: Hanneke Floor)

 

Sint-Eustatius: een verademing

 Eerder woonde Hanneke 14 jaar op Curaçao. Ook daar schilderde en tekende ze murals en portretten zoals op het straatfeest Punda Vibes. Vanaf 2019 woont Hanneke met haar echtgenoot op St Eustatius. Hanneke: ‘’De sereniteit, vriendelijke mensen en de historische bezienswaardigheden maken het eiland voor mij heel bijzonder. Een verademing’’  aldus Hanneke. Vervolg artikel na foto.

Mural in opdracht van het departement van cultuur
Mural van Hanneke Floor op Sint-Eustatius (foto: Hanneke Floor)

 

Hanneke noemt de Quill Vulkaan, de Zeelandia Beach en het onderwaterleven als inspiratiebronnen. In samenwerking met Statia Waste Solutions beschilderde ze de vuilnisbakhouders gemaakt van gerecycled en geperst glas  op Orange Bay Road met onder anderen kinderen die het voorbeeld geven ‘’ ik ben nog altijd trots dat er nu beduidend minder afval ligt. Het zou  geweldig zijn als meer Caribische eilanden het voorbeeld van de vuilnisbak houders volgen’’ Vervolg artikel na foto´s.

Vuilnisbakhoudersop Orange Bay Road
Sint-Eustatius: vuilnisbakhouders op Orange Bay Road (foto: Hanneke Floor)

 

Sint-Eustatius: vuilnisbakhouders op Orange Bay Road (foto: René Hoeflaak)  
Sint-Eustatius, maart 2022: vuilnisbakhouders op Orange Bay Road (foto: René Hoeflaak)

Shirma Rouse

 

Naast de beschilderde vuilnisbak houders is Hanneke ook trots op de reacties op de kleurrijke muurschildering- mural- van de stage in opdracht van het departement van cultuur.  ‘’ik was er 9 weken fulltime mee bezig. De reacties van plaatselijke bevolking waren hartverwarmend. Men herkende de vele afgebeelde mensen met een belangrijke historie uit het verleden. Op sommige plekken is de slijtage van het hout wel te zien helaas’’ 

Een van de bekendste muurschilderingen van Hanneke is die van de Shirma Rouse, bij de ingang van de sporthal. De zangeres groeide op in Sint-Eustatius.  ‘’ik maak af en toe nog portretten op Sint-Eustatius, erg leuk om te doen’’ aldus Hanneke, bewonderaar van Vincent van Gogh. Vervolg artikel na foto.

Portret Shirma Rouse
Portret van Shirma Rouse gemaakt en gefotografeerd door Hanneke Floor

 

Prinses Amalia 

 

Onlangs bezocht Prinses Amalia Sint-Eustatius. Uit handen van government Commissioner Alida Francis ontving de Prinses een doosje met een Blue Bead, beschilderd door Hanneke. ‘dat was een eer. De doosje heb ik beschilderd met de hervormde kerk, Statia flower, Flamboyant flower, de Quill, de Blue Bead en de vlag van Statia en Nederland.  Prinses Amalia heb ik zelf niet gesproken’’ Vervolg artikel na foto.

Doosje met een Blue Bead, beschilderd door Hanneke
Doosje met een Blue Bead, beschilderd door Hanneke (foto: Hanneke Floor)

 

Hanneke Floor wil haar passie voor kunst en cultuur en liefde voor Sint-Eustatius graag delen en biedt aan om toeristen en bezoekers van het eiland te begeleiden op een kunstroute, zoals onlangs aan de deelnemers van een rondreis van de website www.groenroodwit.nl. Vervolg artikel na foto´s

Hanneke Floor
Sint-Eustatius: Hanneke Floor schildert bij het Old Gin House, maart 2022 (foto: René Hoeflaak)
foto Hanneke Floor

Hanneke’s meest recente werk is te zien bij het Knippenga Estate te zien in de lobby van een nieuw te openen hotel. ‘’Maar ik heb alweer voldoende opdrachten in het verschiet,  op het moment schilder ik Murals in de kamers van gastenverblijf Quill Gardens’’ Vervolg artikel na foto.

Muurschildering (foto: Hanneke Floor)