Leontine Durby en Marion Schroen tekenen hun fotoboek over Sint-Eustatius

In het onlangs verschenen koffietafelboek ‘St. Eustatius, off the beaten path’ tonen Marion Schroen en Leontine Durby de schoonheid van Sint-Eustatius zoals zij die zelf ervaren tijdens hun vele gezamenlijke wandelingen op het eiland.

Door René Hoeflaak 

Vorige week nodigden Schroen en Durby iedereen uit in het restaurant Ocean View Terrace in Oranjestad op Sint-Eustatius voor het signeren van het fotoboek .

Het fotoboek is voor iedereen die op welke manier dan ook verbonden is met St. Eustatius. Dit schilderachtige en historische eiland heeft een grote verscheidenheid aan waanzinnig mooie plekjes´ aldus de uitgever Anoda Publishing.

Flora en fauna

Voor de oorsprong van het fotoboek moeten we terug naar 2020. Toen Marion Schroen haar buurvrouw Leontine Durby uitnodigde voor een wandeling. Ze accepteerde de uitnodiging als een beleefdheid, wat resulteerde in wandelavonturen en vriendschap. Elkaar aanmoedigend en gestimuleerd door de helende werking van de natuur tijdens COVID-19, werden de wandelingen steeds avontuurlijker en onthulden hun verkenningen fauna en flora die door weinigen werden gezien.

In 2020 publiceerde Marion Schroen al een boek met ruim 22 wandelingen op Sint-Eustatius waarin ze  haar passie voor wandelen op het Antilliaanse eiland deelt. Marion woonde en werkte bijna haar hele leven op alle (Nederlands) Antilliaanse eilanden. Sinds 2018 woont ze op Sint-Eustatius en is ze – zoals ze zelf zegt- verliefd op het eiland.

Off the Beaten Path signeersessie
Marion Schroen en Leontien Durby signeren hun fotoboek Off The Beaten Path (foto: Marion Schroen en Leontien Durby)

In de ban van wandelen

Leontine Durby woont haar hele leven op St. Eustatius en raakte op haar 60-jarige leeftijd in de ban van het wandelen. Ze was onder de indruk van wat ze zag en wilde haar verbazing delen met iedereen die zich – op de een of andere manier – verbonden voelde met dit eiland. Leontine begon hun gecombineerde foto’s van elke wandeling op Facebook te plaatsen.

Marion Schroen en Leontien Durby tijdens de siineersessie van hun fotoboek Off The Beaten Path (foto: Marion Schroen en Leontien Durby)

De vele positieve en enthousiaste reacties op hun wandelfoto’s op sociale media moedigden Marion Schroen en Leontine Durby aan om een fotoboek uit te brengen. Met steun van ontwerper Monique Rosalina-van der Kuilen van  Passaat Communication & Design, verschillende redacteuren en uitgeverij Anoda resulteerde dit in het fotoboek ‘St. Eustatius, off the beaten path’

Wandelboek Marion Schroen

In 2018 verhuisde Marion Schroen van Curaçao naar Sint-Eustatius. Sint-Eustatius is volgens haar met geen enkel ander Antilliaans eiland te vergelijken. ’’vooral de natuur is zo divers. Tijdens één wandeling kan je hier zowel het tropische regenwoud als de droogte van Curaçao en alles wat daar tussen inzit, ervaren. Je kan hier zowel bergen beklimmen als vlakke wandelingen maken. Of een historische wandeling’’ aldus Marion in eerder interview met Groenroodwit naar aanleiding van haar eerder verschenen wandelboek ‘Wandelen op Sint-Eustatius, geschoeid op Nederlandse leest’. Een boek met zowel natuur- als historische wandelingen

Want Sint-Eustatius kent immers een indrukwekkende geschiedenis. Zo is Fort Oranje de plek waar gouverneur Johannes de Graaff in 1776 elf saluutschoten liet afvuren voor het Amerikaanse schip Andrew Donia. Voor Amerika betekenden de saluutschoten de eerste erkenning van een buitenlandse mogendheid.

Wacht niet 60 jaar

Na het verschijnen van haar wandelboek en debuut als schrijfster gaf Marion Schroen in 2020 aan dat er zeker een vervolg zou komen ‘’schrijven is naast wandelen mijn passie. Ik weet zeker dat er een volgend boek komt. Wellicht geen wandelboek maar in ieder geval wel over Sint-Eustatius’’  

Marion, Leontine en Toni, de echtgenoot van Leontine, tijdens een van hun vele wandelingen op Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)
Marion, Leontine en Toni, de echtgenoot van Leontine, tijdens een van hun vele wandelingen op Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

 

Met het verschijnen van ‘St. Eustatius, off the beaten path’ hebben Marion Schroen en Leontine Durby die belofte op prachtige wijze waargemaakt. ‘Wacht niet 60 jaar om het eiland te ontdekken’ aldus beide dames in een persbericht ter gelegenheid van de signeersessie op Sint-Eustatius

Het fotoboek is op Sint-Eustatius verkrijgbaar bij Golden Rock Resort, GEMS Gift shop, Satori Gift shop, Statia Tourism Office en Stenapa en online via uitgeverij Anoda Publishing.