Diaspora: bewegings- en atletiekcoach Errol Esajas wil zijn kennis graag inzetten in Suriname

Errol Esajas is oprichter van het Sport Performance Centre Rijnmond in Rotterdam en verdiende zijn sporen als loop- en bewegingscoach van diverse topsporters. Zoals tijdens de Olympische Spelen in Beijing en Londen. Groenroodwit sprak in Rotterdam met Esajas over zijn geboorteland Suriname, waar hij zijn kennis en ervaring als beweegcoach graag wil inzetten. Bijvoorbeeld in Coronie, de geboortestreek van zijn vader. 

 

Errol Esajas
Errol Esajas in zijn Sport Performance Centre in Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Door René Hoeflaak

’Ik heb heel veel en louter goede herinneringen aan Suriname. Ik ben opgegroeid in de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo. Op mijn 12e verhuisde ik met mijn ouders naar Rotterdam in Nederland. Mijn vader was een goede en bekende voetballer in Suriname. Hij is geboren in het district Coronie en speelde voor Coronie Boys en het nationale elftal van Suriname’’  aldus Esajas aan het begin van ons gesprek in het door hem opgerichte Sport Performance Centre Rijnmond in het besneeuwde Rotterdam, op een steenworp van stadion de Kuip.

Coronie en Bersaba

De binding met Suriname is sterk. Zo bouwde Esajas in 2003 een eigen huis in de wijk Cupido. Minimaal één, soms twee, keer per jaar reist hij naar zijn geboorteland en bezoekt hij verschillende plekken. Zoals Nickerie, Drietabbetje, Coronie, Stoelmanseiland en Bersaba, het geboortedorpje van zijn moeder. Esajas: ‘’Er woont daar nog veel familie en ik ga graag bij ze op bezoek. Zoals bij mijn neef. Met hem reis ik vaak door Suriname. Hij kent de weg en weet de goede plekken. Ik ben een echte familieman’’.

Coronie
Coronie, Suriname, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)

Zorg en Hoop en Afrikaanderwijk

Esajas (1959) overweegt om op zijn ‘oude dag’ een aantal maanden te overwinteren in Suriname, het land dat hij een warm hart toedraag en waar hij als klein jongetje in de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo opgroeide. ‘’onderweg naar school plukten wij vruchten als djamoes, we voetbalden na schooltijd en speelden in de bossen. Ik heb de beste jeugd gehad die je maar kan voorstellen’’

AFRIKAANDERWIJK
Afrikaanderplein, Afrikaanderwijk Rotterdam (foto: René Hoeflaak)

Op zijn 12e verruilde Esajas de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo voor de Afrikaanderwijk in Rotterdam in Rotterdam. ‘’Het was een wereld van verschil toen ik in Nederland aankwam. Het was november en heel erg koud. Ik was de enige ´donkere´ jongen in de klas maar werd direct opgenomen in de klas en in de buurt. Van discriminatie was geen sprake’’

Beweegcoach en Olympische Spelen

Sport loopt als een rode draad door het leven van Esajas. Mede geïnspireerd door zijn vader. Dat begon al in Suriname. Alhoewel hij als jonge voetballer weliswaar minder getalenteerd was als zijn vader, viel Esajas op door zijn loopvermogen. Vanaf zijn 17e richtte hij zijn pijlen volledig op de atletieksport. In eerste instantie als atleet. En later als coach en trainer. Met succes. Onder meer als bondscoach van de Nederlands estafetteteam. Maar ook als beweegcoach van topsporters.

In 2015 richtte Esajas het Sport Performance Centre Rijnmond op. En centrum waar alles draait rondom bewegen en waar topsporters, recreanten, bedrijven, mindervaliden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken aan lichaam, conditie, motoriek en aan een positieve ontwikkeling van hun lichaam en motoriek. ”Ik maak mensen sneller en leer je te bewegen. Mijn advies is: blijf bewegen”

SPC Rijnmond
Sport Performance Centre Rijnmond, 9 februari 2021 (foto: René Hoeflaak)

Clinics in Coronie

Een mooie brug naar Suriname. Want Esajas wil zijn kennis en ervaring graag delen en inzetten in Suriname. ”Net als in Nederland, kampen veel mensen in Suriname met overgewicht, mede veroorzaakt door te weinig of verkeerd bewegen in combinatie met ongezonde voeding. Met alle gevolgen van dien. Ik wil mensen in Suriname graag leren bewegen. Bijvoorbeeld met het geven van clinics en dan bij voorkeur in Coronie, de streek van mijn familie. Ik sta dan ook altijd open om sport- en beweegprojecten in Suriname te organiseren. Er is bovendien heel veel talent. Ik wil Suriname graag verder helpen’’

Hoe en met welk doel dan ook, Suriname bezoeken, voelt voor Esajas als thuiskomen. ‘’zodra ik op Zanderij uit het vliegtuig stap, voel ik meteen dat ik thuis ben. Ik voel dat mijn navelstreng er ligt begraven. Ik kom er graag’’

Coronie
Coronie, Surinam, 12 maart 2018 (foto: René Hoeflaak)