Internet in Suriname

Promoten van het gebruik en de ontwikkeling van  Internet voor iedereen in de wereld’ , zo luidt de visie van de organisatie The Internet Society. Onlangs verscheen het Internet Society Global Internet Report 2014‘. In het jaarrapport staan interessante wetenswaardigheden, feiten en conclusies op het terrein van wereldwijd internetgebruik  zoals: de globale internetpenetratie, de breedband internettarieven in verhouding tot het bruto binnenlands product en de gemiddelde download snelheden van vaste internetverbindingen.

Door René Hoeflaak

WIFIOndanks mijn eigen positieve ervaringen van de laatste jaren en de merkbare verbetering in Suriname is de conclusies niet mals: ’de kwaliteit van de internetverbinding in Suriname is dringend toe aan verbetering’ zo meldt No Spang vorige week. In het rapport is verder nog te lezen dat Suriname met een algehele internetstoring van zeven uur de op één na langste internetonderbreking van 2013 liet noteren. Na Soedan. Het rapport plaatst de internetverbinding van Suriname in de hoogste risicogroep, te weten ‘Severe risk’.

37,4% van de Surinaamse bevolking gebruikt internet. Suriname staat daarmee op de 104e plaats, tussen twee eilandengroepen, de Kaapverdische Eilanden en de Fiji Eilanden en ruim drie procent onder het wereldgemiddelde van 37,9%. Lijstaanvoerder op de lijst van internetdichtheid is IJsland met 96,5 %., Nederland staat op plaats 7.

Duur

Kijkend naar de verhouding tussen het gemiddelde maandinkomen van de Surinamer en de kosten voor het gebruik van internet is Suriname één van de duurste landen van de regio.

En dan de breedbandpenetratie van Suriname: die behoort tot de laagste in de regio net als de Surinaamse up- en downloadsnelheden.

Want op de ranglijst van downloadsnelheid scoort Suriname niet al te best en bezet het samen met Cuba, Guyana, Belize en Saint Kitts and Nevis de laagste plaatsen in de Caribische regio.Voor de de hoogste gemiddelde downloadsnelheid moet je naar Hong Kong, Singapore en Roemenië.

Maar nogmaals: ik constateer zelf verbetering. Op steeds meer plekken en in veel hotels is WIFI. En met een prima snelheid. Ik kijk nu al uit naar het rapport van 2015.