Nederlandse artsenteam in Suriname voor uitvoeren niertransplantaties

Een team van het Amsterdam UMC is in Suriname voor het uitvoeren van vijf niertransplantaties. Het team leidt bovendien terplekke Surinaamse artsen op.

Door René Hoeflaak

De transplantaties zijn het gevolg van een op 31 mei ondertekende samenwerking tussen de afdelingen Nefrologie en Vaatchirurgie van Amsterdam UMC, de Surinaamse regering en de twee belangrijkste Surinaamse ziekenhuizen, het AZP en St. Vincentius ziekenhuis, zo is onder meer te lezen op de website van het UMC en DB Suriname.

Sint-Vincentius Ziekenhuis Suriname
Sint-Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo (foto: René Hoeflaak, februari 2014)

Surinaamse leefstijlprobleem

Het initiatief voor de samenwerking is genomen door hoogleraar nierziekten Frederike Bemelman en transplantatiechirurg Mirza Idu. Samen met transplantatieverpleegkundige Kirsten Hoogland voeren zij de operaties uit.

De Surinaamse nierpatiënten die worden geholpen, krijgen een donornier van een familielid en zijn na de operatie niet meer afhankelijk van een dialyse, drie keer vier uur in de week. Suriname kent een groeiend en relatief hoog aantal nierpatiënten, meer dan 800. ‘Nierfalen in Suriname is niet alleen een medisch probleem, maar ook een leefstijlprobleem’ aldus cardioloog Pranove Oemrawsingh en coördinator van het transplantatieprogramma.

Nederland en Suriname

Meer transplantaties in Suriname

Frederike Bemelman en Mirza Idu zullen de komende jaren een aantal keer naar Suriname afreizen om nog meer transplantaties uit te voeren en daarnaast Surinaamse collega’s op te leiden. Het doel is om jaarlijks 10 tot 15 nierpatiënten te helpen.

Op 4 maart 2021 opende President Santokhi een nieuwe nefrologie poli in het Sint-Vincentius Ziekenhuis