Suriname met drie atleten op de Olympische Spelen

Een wielrenner, een badmintonner en een zwemmer vertegenwoordigen Suriname op de Olympische Spelen in Tokyo in Japan, zo is deze week bekend gemaakt door het Surinaams Olympisch Comite (SOC).

Suriname

Door Rene Hoeflaak

Het gaat om Jaïr Tjon En Fa op het onderdeel baanwielrennen, Sören Opti (badminton) en zwemmer Renzo Tjon A Joe. De laatste twee gaan op basis van een wild card naar Japan. Tjon En Fa wist zich zelfstandig te kwalificeren. Het lukte het Surinaamse Olympische Comité niet om een wild card te bemachtigen voor de teakwondo vechtsporter Tosh van Dijk en hink-stap-springer Miguel van Assen, aldus een artikel in de Ware Tijd deze week.

Door een hamstringblessure kan sprinter Jeffrey Vanan, ‘de snelste man van Suriname’,  helaas niet uitkomen op de honderd meter sprint. Met de afwezigheid van Van Assen en Vanan is het de eerste in de geschiedenis dat Suriname geen sporter afvaardig op het onderdeel atletiek.

Wie zijn de drie Surinaamse Olympische sporters.  Groenroodwit stelt ze graag aan je voor.

Jaïr Tjon En Fa

De 27-jarige Jaïr Tjon En Fa maakt zijn debuut op de Olympische Spelen. Hij woont in Miami, Florida en won in 2016 en 2019 zilver op de Pan-Amerikaanse kampioenschappen en was in 2016 en 2019, en was in 2019 een korte periode wereldrecordhouder op de 200 meter Elite Flying Sprint.

Jaïr Tjon En Fa
Jaïr Tjon En Fa (foto: Facebook)

Sören Opti

Viervoudig Surinaams kampioen badminton Sören Opti is 24 jaar en doet voor de twee keer mee op de Olympische Spelen. Op het heren enkel toernooi van de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro eindigde hij als 14e. Hij staat op plek 274 op de wereldranglijst van de BWF, de internationale badmintonbond. 

Soren Opti
Sören Opti (foto: Facebook)

Renzo Tjon A Joe

Zwemmer Renzo Tjon A Joe wordt morgen 26 jaar en komt doorgaans uit op de 50 en 100 meter vrije slag. Ook hij kwam eerder uit op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. In de series 50 meter vrije slag kwam hij tot plek 21 met een tijd van 22.2. Op de Pan-Amerikaanse spelen in 2019 behaalde hij een vijfde plaats op de 50 meter vrije slag met een tijd van 22.58. Op de Caribische zwemkampioenschappen (CCCAN) in Barbados won Tjon A Tjoe goud op zowel de 50 als 100 meter vrije slag.

Renzo Tjon A Joe
Renzo Tjon A Joe (foto: Facebook)

35 Surinamers op de Olympische Spelen 

Een totaal aantal van 35 sporters vertegenwoordigde Suriname op de Olympische Spelen, voor de eerste keer in 1960. Suriname behaalde in de geschiedenis twee medailles. Beiden behaald door de legendarische zwemmer Anthony Nesty (1967)op het onderdeel 100 meter vlinderslag. Goud in 1988 en  brons in 1992. Nesty is is assistent coach van het Olympische Amerikaanse zwemteam.