Suriname in gesprek met Nederland over ondersteuning toerismesector. ”Costa Rica is voorbeeld”

Volledig gevaccineerde reizigers zijn weer welkom in Suriname, zo maakte de Surinaamse regering afgelopen zaterdag bekend. Zij hoeven ook niet in quarantaine. De voor velen bevrijdende mededeling volgde – toevallig of niet- kort na het bezoek van de Surinaamse minister van Toerisme Albert Jubithana aan Nederland.

 Door René Hoeflaak

Tijdens zijn bezoek sprak de Surinaamse minister samen zijn collega Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken en Armand Achaibersing van Financiën met onder meer de Nederlandse  ministers Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken, Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, en Hugo de Jonge van Volksgezondheid

Volgens Starnieuws zou ook met KLM gesproken zijn over het leasen van vliegtuigen voor de Mid-Atlantische route en de regio en andere ondersteuning aan de Surinaamse toerismesector. Er waren ook gesprekken met potentiële investeerders in de toerisme- en agrarische sector.

Suriname en Costa Rica

In een interview op de Surinaamse radio dit weekend gaf de minister aan dat positionering van Suriname essentieel is als het gaat om de Nederlandse ondersteuning,  ”de ondersteuning vanuit Nederland hangt af van hoe wij onszelf willen presenteren. We moeten het ons zelf daarbij ook niet te moeilijk maken en bijvoorbeeld kijken naar hoe een land als Costa Rica zichzelf presenteert”  aldus de minister. De natuur van Costa Rica is een toeristische trekpleister en vergelijkbaar met die van Suriname.

Costa Rica
Costa Rica, Nationaal Park Tortuguero, november 1995 (foto: René Hoeflaak)