Suriname: groei economie 2015

Suriname, 2009 (foto: René Hoeflaak)
Suriname, 2009 (foto: René Hoeflaak)

8 mei 2015: In 2014 groeide de Surinaamse economie met 2.9 procent. Voor 2015 zal die groei 2,7 procent zijn, aldus de prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een onlangs verschenen rapport over de economie in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het IMF verwacht dat Surinaamse economie in 2016 met 3,8 procent zal groeien.

Door René Hoeflaak

Het IMF waarschuwt hierbij wel dat er nog wel factoren aanwezig zijn die het optimisme kunnen temperen. Zoals de kwetsbaarheid van de financiële sector onder meer door de extra druk van de sterker wordende US Dollar. Daarnaast roept het IMF Suriname op strak te sturen op de begroting.

Boven het regionale gemiddelde

Overigens krimpt de groei van de economie in de gehele regio al vijf jaar achter elkaar en ligt de Surinaamse groei boven het regionale gemiddelde. Het IMF voorspelt voor geheel Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied een groei van 0.9 procent. Ter vergelijking; in 2014 was dit nog 1.3 procent. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de economische groei op het Westelijk Halfrond daalt, zo is te lezen deze week in De Ware Tijd.

De groeicijfers van het IMF wijken af ten opzichte van de prognoses voor Suriname zoals die eind vorig jaar door Ratingburo Moody’s werden afgegeven en gepubliceerd door de Centrale Bank van Suriname. Moody’s voorspelde een economische groei van 1,0 procent in 2015. Gelijk aan die van 2014.Leave a Reply