Sprint in Paramaribo

Zondag, 10 mei 2015: Finale van Grand Prix de la Coopération Régionale in de straten van Paramaribo (foto: Stefano Tull, De Ware Tijd)
Zondag, 10 mei 2015: Finale van Grand Prix de la Coopération Régionale in de straten van Paramaribo (foto: Stefano Tull, De Ware Tijd)

13 mei 2015: Zondag was de slotetappe van de eerste editie van wielerwedstrijd Grand Prix Cycliste Coopération Régional Guyane Surinam. De driedaagse etappekoers startte vrijdag 8 mei in Iracoubo in Frans Guyana  met een etappe van 114 kilometer naar St. Laurent.

Door René Hoeflaak

De eerste etappe die eindigde in een overwinning van Marc Joseph van fietsclub de Guyana, een van de veertien deelnemende teams.  De zege leverde Joseph de gele trui op. Een trui die hij een dag later na de 13,6 kilometer lange tijdrit in Mana – ook Frans Guyana- afstond aan de Fransman Vincent Lebesle. Met Lebesle in het geel begonnen 64 renners op de vroege zondagochtend in Suriname aan de spannende en laatste etappe Albina-Paramaribo over een afstand van 144 km.

Ontknoping op de Wijdenboschbrug

Nadat een kopgroep van acht Frans renners op de Wijdenboschbrug  door het peloton werd opgeslokt ontstond in de straten van Paramaribo een hectische finale met een nieuwe kopgroep met onder meer de gele truidrager Vincent Lebesle. ‘Het ging toen verschrikkelijk hard’, aldus de Guyanees Michael Anthony’, een  van de leden van de laatste kopgroep en lid van team Suriname. Anthony sloeg er in de slotetappe niet in om zijn dag ervoor verloren witte trui voor beste renner onder de 23 jaar te heroveren van Loic John. De eindsprint op het onafhankelijkheidsplein werd uiteindelijk gewonnen Patrice Ringuet.

Bondscoach tevreden

Suriname was in de wielerkoers vertegenwoordigd met het team Suriname en eindigde naast Anthony, met nog twee andere renners in de top 20 van het eindklassement.  Oville Hinds eindigde op de 16e plaats in het eindklassement met een achterstand van 3 minuten 8 seconden op Lebesle. Zijn landgenoot  Ruben Vismale op de 17e plek. De Surinaamse bondscoach Leonel Mahabali is tevreden. Vooraf had hij het uitrijden als prioriteit gesteld. Het was immers de eerste keer in jaren dat een Surinaamse ploeg meedeed aan een etappekoers op vreemde bodem. ‘ We hebben het allemaal uitgereden en dat vind ik belangrijk aldus  Mahabali in De Ware Tijd. Mahabali prees vooral het uitrijden van de nog maar 17-jarige  Shaquille Royer. PRIX-VELO-BIS-500x259


Leave a Reply