Nederland en Suriname delen ervaringen over onderwijs

Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bezocht afgelopen week Suriname. De delegatieleden spraken onder meer onderwijsminister Marie Levens.

Door Rene Hoeflaak

De Nederlandse delegatie gaf aan zeer geïnteresseerd te zijn in de onderwijsvernieuwingen van de afgelopen periode en aankomende tijd, zo is te lezen op de site van Culture.com. Gespreksonderwerpen waren onder meer onderwijs post-COVID, meertaligheid en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.

 

Onderwijs Suriname
Schoolbord in school Lebidoti, Brokopondo, Suriname, februari 2014 (foto: René Hoeflaak’

Daarnaast inventariseerde de delegatie van het Nederlandse Ministerie de behoeftes van Suriname ten aanzien van vernieuwing van lesmaterialen en gaf het presentaties over onder meer onderwijsvernieuwingen en het vraagstuk van koloniale collecties, samenwerking musea en staatscollecties.

Samenwerking Nederland en Suriname

De Nederlandse delegatie werd geleid door Gerbert Kunst. Hij is onder de indruk van de omslag die wordt gemaakt naar het nieuwe onderwijssysteem in Suriname, aldus het artikel in Culturu.com

School Ladouani, maart 2011 (foto: René Hoeflaak)
School Ladouani, maart 2011 (foto: René Hoeflaak)

De delegatie verbleef tot en met 16 april in Suriname. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Suriname, Henk van der Zwan, zijn er genoeg aanknopingspunten voor een verdere samenwerking. De Surinaamse minister van Onderwijs Levens staat open voor een samenwerking, aldus Culturu.