1 juni tot en met 22 juli 2022: lezingen en expositie over Suriname in de Amstelkerk in Amsterdam

Op 1 juni 2022 start in de Amstelkerk in Amsterdam de expositie ‘Luku/Omzien naar… Hoe Suriname inspireert en verbindt’, een groepstentoonstelling van in Nederland woonachtige kunstenaars die zich laten inspireren door Suriname.

Tentoonstelling Suriname

 

 

Door Rene Hoeflaak

De gratis expositie wordt georganiseerd door de Stichting pareltjes in de stad, Anja Swart en Myra Winter in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam.

De exposerende kunstenaars zijn Moritz Ebinger (Goudwinning in Suriname in mixed media), Maartje Jaquet (Portretten aan de Waterkant in aquarel en pen), Renée Koldewijn (Herinneringen aan de Palmentuin in Pangi stof en verf ), Bernardin Langezaal (Het Brokopondostuwmeer en Surinaamse landschappen in olieverf op doek), Annemiek Punt (Inspiratie uit het Surinaamse regenwoud, glas en schilder kunst), Maartje Punt (De relatie Nederland en Suriname weerspiegeld in foto’s), Marja van Putten (Ontmoetingen in Botopasi in mixed media) en Wim Vonk (Tekeningen met klei uit de Surinamerivier), zo is te lezen op de website van Stadsherstel Amsterdam.

Nederland en Suriname

Lezingen over Suriname

Tijdens de tentoonstelling zijn er drie lezingavonden, waarvan de eerste op maandag 13 juni, aanvang 19.30 uur. Op die avonden spreken achtereenvolgens Maartje Jaquet, Renée Koldewijn en Eric Kastelein.

Suriname
foto: René Hoeflaak

Maartje Jacquet spreekt over haar vriendschap en gezamenlijke exposities en werk met Rinaldo Klas, beeldend kunstenaar en voormalig directeur van het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo. Over hun duo-expositie ‘Bezielde lijnen‘ in Readytex Art Gallery in Paramaribo (2019) en haar Artist in Residence periode die resulteerde in een serie portretten veelal gemaakt aan de Waterkant die in de Amstelkerk te zien zijn.

Renee Koldewijn vertelt over haar uitwisseling en samenwerking met de Surinaamse kunstenaar Isan Corinde in 2014 en 2015. Renée werkt vooral met pangi-stof, verf en klei om haar verhaal te vertellen.

Eric Kastelein is historicus, schrijft voor Parbode Surinaams Magazine en is de auteur van Oog in oog met Paramaribo. Verhalen over het herinneringserfgoed. Eric vertelt aan de hand van veel beeldmateriaal over zijn onderzoek naar de (vergeten) geschiedenissen achter de cultuurhistorische gedenktekens. Lees hier het interview met Eric Kastelein op Groenroodwit in januari 2021.

Amstelkerk en Stadsherstel Amsterdam

Het adres van de Amstelkerk is Amstelveld 10 in Amsterdam. De tentoonstelling duurt tot en met 22 juli 2022.

Stadsherstel Amsterdam redt monumenten en beeldbepalende panden, door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren. De panden worden in bezit gehouden, waarmee een goede staat van onderhoud blijft gegarandeerd.