Onderzoek naar tijgerhaaien in zee tussen Sint-Eustatius en Saba

Wetenschappers onderzochten vorige week in het zeegebied tussen Saba en Sint Eustatius de levenscyclus van de tijgerhaai. In diezelfde week zagen duikers voor de kust van Bonaire een zeldzame walvishaai. 

Tijgerhaai
Tijgerhaai. (foto: Wikipedia)

Door René Hoeflaak

Het onderzoek naar de voortplanting en levenscyclus van tijgerhaai duurde een week en vond plaats rond de Sababank, het zeegebied tussen Sint-Eustatius en Saba, zo is te lezen in Nature Today.

Om de zwemrichting te achterhalen, werden meerdere tijgerhaaien, onder meer een mannetje van 3 meter, voorzien van GPS trackers. Ook maakte het onderzoeksteam echo’s van zwangere tijgerhaaien. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen de haaien rondom de Sababank mogelijk beter worden beschermd. Uit resultaten van eerdere onderzoeken bleek dat de tijgerhaaien vooral zuidwaarts zwemmen en dat de Sababank een belangrijke rol speelt bij de voortplanting.

De Sababank is een onderzeese verhoging, drie tot zes kilometer ten zuid(west)en van het Nederlandse Caraïbische eiland Saba en 25 kilometer ten westen van St. Eustatius. De bank ligt twintig tot veertig meter onder zeeniveau. Op 21 december 2010 is de Sababank door de Nederlandse overheid aangewezen als beschermd natuurgebied en heeft het de status van nationaal park.

Saba
Saba (foto: René Hoeflaak)

Wereld Natuur Fonds Nederland

Het team onderzoekers bestond uit 20 mensen, zoals medewerkers van de vijf verschillende natuurparken zoals Aruba National Parks Foundation (FPNA), STINAPA Bonaire, Nature Foundation St. Maarten, St. Eustatius National Parks (STENAPA), de Saba Conservation Foundation (SCF) en vertegenwoordigers van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), University of Groningen, Arizona State Universit en het Wereld Natuur Fonds, zo is te lezen  in de blog van Arjan de Groene van het Wereld Natuur Fonds Nederland, de organisatie die het onderzoek mede financierde samen met de Nederlandse Postcode Loterij.

Kust Sint-Eustatius
Kust Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak)

Yarari verklaring. Zeegebied Bonaire, Saba en Sint-Eustatius

Op 20 september 2018 tekenden Carola Schouten, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Mike Franco, de Regeringscommissaris van Sint Eustatius in Den Haag de zogenaamde ‘Yarari’ verklaring. Daarmee werden de wateren van Sint Eustatius onderdeel van het Yarari Mariene Zoogdieren- en Haaienreservaat, een beschermd gebied in de Caribische Zee dat zich uitstrekt over het volledige zeegebied rondom Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Het is een van de elf beschermde zeezoogdieren- en haaienreservaten in de wereld. ‘Yarari’ is het  Taíno Indiaans woord voor ‘een fijne plaats’.

Walvishaai bij Bonaire

Een mooi bruggetje naar Bonaire. Want eveneens vorige week zagen duikers bij Bari Reef een walvishaai, aldus STINAPA, de natuurorganisatie die de nationale parken op Bonaire beheert. Walvishaaien worden zelden op Bonaire gespot en zijn – met een lengte van ongeveer 10 meter- de grootste vissen in de oceaan. Ze zijn ongevaarlijk, aldus een kort artikel op Koninkrijk.nu. Na tien seconden was hij verdwenen, aldus het nieuwsbericht. Er zijn wereldwijd zo’n duizend officiële walvishaaien geregistreerd.

 

Walvishaai
Walvishaai (foto: Wikipedia)
Bonaire
Bonaire (foto: René Hoeflaak)

Interesse in een reis naar Bonaire of Sint-Eustatius? En de diverse mogelijkheden? Stuur een mail naar rene@groenroodwit.nl of neem contact op met ABC Travel . We vertellen je er graag meer over.