Sint-Eustatius gaat loslopende geiten, koeien en varkens van de straat halen

Vanaf dinsdag 6 april worden loslopende koeien, geiten en varkens verwijderd uit de straten van het eiland Sint-Eustatius. ‘’In goed overleg met de eigenaren’’ zo is te lezen op de site van Koninkrijk.nu.

 

Koeien op straat in Sint-Eustatius
Een loslopende koe voor het luchthavengebouw van St. Eustatius.(foto: Openbaar Lichaam St. Eustatius)

Door René Hoeflaak

Volgens het Openbaar Lichaam St. Eustatius is het onbegrensde gegraas een bedreiging voor de natuur. Zoals kaalslag en verdere erosie op het eiland, een oprukkend probleem op het eiland.

Daarnaast zijn veel bewoners van het eiland klaar met de – vooral nachtelijke- verwoestingen van tuinen door koeien en varkens. Volgens Koninkrijk.nu spannen eigenaren van de dieren zich nauwelijks in om de dieren in te sluiten.

Sint-Eustatius
Oranjestad, Sint-Eustatius, december 2019 (foto: René Hoeflaak)

Vragen in de Tweede Kamer over loslopend vee op Sint-Eustatius

Loslopend vee is een slepend probleem op het eiland. In 2016 hielden bewoners al eens een  protestmars en boden ze de overheid een petitie aan om tot actie over te gaan. Ook werden er al eens vragen gesteld in de Tweede Kamer

De ‘aanhouding’ van het loslopende vee wordt uitgevoerd door het directoraat Economie, Natuur en Infrastructuur (ENI) van het Openbaar Lichaam Sint- Eustatius. Hoe dat in de praktijk zal gaan, is niet bekend.

Probleem oplossen

Het zittende interimbestuur, geleid door regeringscommissarissen Marnix van Rij en diens plaatsvervanger Alida Francis zijn echter ”vastbesloten het probleem aan te pakken en -voor zover mogelijk- nu ook eens daadwerkelijk op te lossen’’ aldus het artikel.

Sint-Eustatius
Niet alleen koeien en geiten steken de weg over op Sint-Eustatius (foto: René Hoeflaak )