Interview: Leonoor Wagenaar

24/2/2014: Samen met haar man René Segerius is oud Parool journalist Leonoor Wagenaar eigenaar en oprichter van resort Bloemendaal aan de Saramaccarivier.  Een heerlijke, rustgevende plek op nog geen uur rijden van Paramaribo.  Op de dag af tien jaar nadat hun cruiseschip Mi Gudu in duizend stukje en in drie containers uit de haven van Rotterdam naar Suriname werd getransporteerd, ontmoet ik Leonoor.  Bij Groningen, voor haar huis aan de oever van de Saramacca praten we over hun resort, de liefde voor Suriname, en hoe het allemaal begon. ‘Dit is gewoon de mooiste plek ter wereld’ aldus Leonoor.

René Segerius en Leonoor Wagenaar (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: René Segerius en Leonoor Wagenaar. Op de achtergrond hun cruisechip Mi Gudu en de Saramaccarivier.  (foto: René Hoeflaak)

 Door René Hoeflaak

Van de grachten in Amsterdam naar de oever van de Saramacca in Suriname. Hoe is dat zo gekomen?  ‘René en ik trouwden op mijn vijftigste verjaardag . We gingen op huwelijksreis naar Suriname. Voor het Parool was ik al eens in Brits Guyana geweest dus ik wist hoe mooi het hier was. Tijdens onze huwelijksreis kreeg  René een hernia. Heel vervelend en de pijn werd alleen nog maar erger door al die hobbels in de wegen hier. Toen ontstond het idee voor een boot trip in Suriname. Pas toen bleek dat hier geen boottrips te maken waren, besloten we zelf een schip te bouwen’ aldus Leonoor. ‘We hadden dus vooraf totaal geen plannen in die richting’

Het plan voor een riviercruise was geboren. ‘Een gat in de markt’ aldus Leonoor.  ‘Om te netwerken en luchtfietserij uit te sluiten’ reisden ze nog drie keer naar Suriname. Uiteindelijk bleek het plan haalbaar. René, van huis uit schepenbouwer, verkocht zijn woonboot in Amsterdam en Leonoor kreeg van haar werkgever ‘Het Parool’ een vertrekpremie.

‘Het schip Mi Gudus is gebouwd om binnendoor over de rivier naar Nickerie te varen. We hadden veel belangstelling, zeker in het begin. Op een gegeven moment voeren we langs deze plek en dit huis. We waren meteen om. Dit was voor ons de ideale plek om te wonen ’ zegt Leonoor.

Februari 2014: Cruisechip Mi Gudu voor anker bij appartementen Bloemendaal (foto: René Hoeflaak)
Februari 2014: Cruisechip Mi Gudu voor anker bij appartementen Bloemendaal (foto: René Hoeflaak)

 

 

Het huis was verwaarloosd en het terrein verwilderd. ‘Het achtererf, waar nu de gastenhuisjes staan, was niet meer dan een verdronken boomgaard’. Een periode van opknappen, verbouwen en kappen van bomen en struiken volgde. Om familie en vrienden uit Nederland te huisvesten, werden ook de twee huisjes op het achterliggende perceel opgeknapt. ‘We hebben alles gekapt, een meter opgehoogd en zelf de huisjes en het zwembad gezet.’ Langzaam maar zeker ontstond het plan om de huisjes aan te bieden als gastenverblijf voor toeristen. ‘Vanaf 2011 zijn we als resort appartementen Bloemendaal te boeken, vernoemd naar de vele bloemen’.

Leonoor, wat maakt deze plek zo speciaal. Wat heeft Bloemendaal te bieden?  ‘Dit is gewoon de mooiste plek ter wereld. Kijk naar het uitzicht over de rivier. We zitten hier bovendien nog in een rivierbocht, hetgeen het uitzicht nog mooier maakt. Je kan hier varen, vogels spotten, Groningen bezoeken, romantisch picknicken, door de jungle  wandelen of een historische wandeling maken. Binnenkort bieden we ook nog drie bootjes aan zodat je op eigen houtje de rivier op kan’

Terugkijkend op de afgelopen tien jaar, wat hadden jullie wellicht anders gedaan? Zijn jullie nog in valkuilen gelopen? ‘Achteraf bezien is het cruiseschip (RH: Mi Gudu) wellicht niet het gat in de markt gebleken zoals wij aanvankelijk dachten. Ook hebben we de brandstofprijzen onderschat.’

Zwembad van AppartementencomplexBloemendaal (foto: René Hoeflaak)
Zwembad van Appartementencomplex/resort Bloemendaal (foto: René Hoeflaak)

Wat zijn jullie plannen voor de (nabije) toekomst? Leonoor ‘Zoals gezegd willen we bootjes gaan verhuren. En vooral op onze lauweren gaan rusten. We hebben prima personeel aan wie we het resort over kunnen laten’

Tot slot. Omschrijf je liefde voor Suriname? Waarom heeft het land jullie zo gegrepen. ‘Het is een relaxed land. Het is toch uniek dat je midden in de jungle een Indiaan tegenkomt die je aanspreekt  met Goedemorgen. Dat geeft ook een soort van vertrouwd gevoel. En verder natuurlijk het klimaat. En iedereen is hier aardig. We gaan hier nooit meer weg.’

 

NB: Over hun plannen en verhuizing naar Suriname schreef Leonoor Wagenaar destijds columns in het Parool. In 2005 verscheen het boek ‘Mi Gudu*Mijn schatje’, een bundeling van die columns.

Vanaf het resort 's ochtends vroeg met een bootje varen over de Saramacca. Zo nu en dan slingeren aapjes in de boomtakken langs de oever. (foto: René Hoeflaak)
Vanaf het resort ‘s ochtends vroeg met een bootje varen over de Saramacca. Zo nu en dan slingeren aapjes in de boomtakken langs de oever. (foto: René Hoeflaak)


One Comment

Leave a Reply