Interview: Trutchka Bouterse

20/2/2014: Bijna dertig jaar geleden vertrok Trutchka Bouterse uit haar geboorteland Suriname naar Nederland. Na een uitdagende en afwisselende carrière in de gezondheidzorg startte ze vijf jaar geleden haar eigen diëtistenpraktijk Trutchka in Amsterdam.  Een droom kwam uit. Suriname liet haar echter nooit los. Dit jaar wil Trutchka  dan ook definitief terugkeren naar Suriname om zich daar te vestigen als diëtiste. Vorige maand zocht ik Trutchka op in haar praktijk en spraken we over haar Surinaamse plannen en dromen. ‘De tijd is er nu rijp voor’.

Door René Hoeflaak

Voor haar komst naar Nederland werkte Trutchka in Suriname onder meer bij het Torarica Hotel en de Centrale Bank. ‘De liefde bracht mij echter in Nederland. Ik was 21 jaar. Eenmaal in Nederland vervulde ik diverse banen als uitzendkracht. De gezondheidszorg trok mij echter altijd al aan.

De ambitieuze en doelgerichte Trutchka volgt in Nederland diverse medische opleidingen en werkt jarenlang achtereenvolgens als medisch secretaresse en doktersassistente in diverse Amsterdamse ziekenhuizen. Voeding was en is echter haar passie. Met succes volgt ze de HBO opleiding Voeding en diëtetiek  ‘Na het afronden van deze opleiding sprak ik met mijzelf af, dat ik na hooguit drie sollicitaties en afwijzingen mijn eigen praktijk zou starten. Uiteindelijk besloot ik al na twee sollicitaties de stap naar ondernemerschap te zetten. Dat is nu vijf jaar geleden. Da praktijk loopt goed. Voeding is mijn ding. Vanaf mijn negende jaar kook ik al en heb mijn passie voor voeding uitgebreid tot bakken in de breedste zin van het woord.

Trutchka Bouterse (foto: René Hoeflaak)
Trutchka Bouterse (foto: René Hoeflaak)

Trutchka, je hebt een goed draaiende praktijk en je kinderen zijn in Nederland geboren en opgegroeid. Je dromen zijn uitgekomen. Toch kriebelt het en wil je terug naar Suriname? ‘Ik zei altijd tegen mijn familie en mijn ouders dat ik terug zou keren. Zelf dacht ik hierbij altijd aan  rond of na mijn vijftigste verjaardag. Mijn ouders zijn helaas overleden. De emotionele band met Suriname is echter nooit verdwenen. Het is lastig te omschrijven. Dit jaar word ik vijftig en mijn kinderen zijn inmiddels zelfstandig en kunnen voor zichzelf zorgen. Tijd om de daad bij het woord te voegen.

Jouw ‘band’ met Suriname kan je lastig omschrijven. Probeer het toch eens!   Trutchka ‘’ Het is echt iets emotioneels. Alleen al als je aankomt en uit het vliegtuig stapt voel ik direct die band. Neem bijvoorbeeld de fluitende vogels bij het wakker worden. De planten, de bloemen. Ik reis regelmatig naar Suriname en telkens weer ben ik Nederland direct vergeten. Ik heb mij in mijn jeugd nooit ongelukkig gevoeld in Suriname. In Nederland overigens ook niet’.

Welke plekken in Suriname zou je eventuele Nederlandse gasten graag laten zien? Waar ga je zelf graag heen? ‘Er zijn veel plekken waar ik nog niet ben geweest. Brownsberg vind ik een fantastische plek, net als White Beach en Bergendal. Nederlanders willen graag naar het binnenland en het oerwoud. Ik zal mijn angsten voor een reis naar het binnenland dan moeten overwinnen. Alhoewel ik in het bezit ben van twee zwemdiploma’s ben ik bang voor het water en de kleine bootjes’.

In Suriname wil Trutchka haar werkzaamheden als diëtiste voortzetten.  Een uitdaging op zich. Voorlichting is hierbij zeer belangrijk.

Waarom is voorlichting zo belangrijk? ‘Veel Surinaamse gerechten bevatten koolhydraten en vet. Er zijn steeds meer fastfoodrestaurants in Suriname. Het gaat dus niet eens zo zeer om minder eten maar wel over anders eten. Het bewustzijn over andere en gezondere voeding begint te komen’

‘Eten staat centraal in Suriname. Ik ben dan ook niet van plan om de mensen in Suriname slanker te maken. Wel gezonder. Voorlichting over gezonde voeding is belangrijk. Aandoeningen en verschijnselen als diabetes, verhoogde cholesterol en obesitas nemen toe in Suriname. En ondanks het zonnige klimaat hebben veel bejaarden in Suriname een vitamine D tekort. Ik wil graag een eigen praktijk starten en voorlichting en workshops geven  in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen of gehandicapteninstellingen’

GroenRoodWit.nl  zal Trutchka Bouterse blijven volgen


Leave a Reply